Hlavní obsah

Smlouva o mýtu je protiprávní, tvrdí Kapsch

Aktualizováno

Dosavadní provozovatel mýta, rakouská společnost Kapsch, podal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) návrh na zákaz plnění smlouvy o mýtném systému po roce 2019, kterou ve čtvrtek podepsal ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) s konsorciem firem CzechToll/SkyToll. Podle Kapsche je smlouva neplatná, protože nadále platí předběžné opatření ÚOHS zakazující podpis smlouvy s vítězem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kamión projíždí pod jednou z mýtných bran instalovaných na části Pražského okruhu

Článek

„Podle renomovaných právníků a koneckonců i samotného antimonopolního úřadu zůstalo totiž předběžné opatření o zákazu podpisu smlouvy v platnosti,” řekl generální ředitel Kapsche Karel Feix.

Současný provozovatel mýta navíc kritizuje i postup antimonopolního úřadu. Podle Feixe podlehl nátlaku Ťoka a premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministerstvo dopravy po uzavření smlouvy uvedlo, že předběžné opatření pozbylo platnosti po stažení ministerského rozkladu proti dřívějšímu rozhodnutí ÚOHS.

„ÚOHS rozhodne, nicméně všechny argumenty, které pan Faix (sic!) uvedl, jsou prázdné a falešné,” reagoval na Twitteru ministr dopravy.

CzechToll a SkyToll uspěly v tendru s cenou 10,75 miliardy korun na provoz mýtného systému na dálnicích a silnicích první třídy od roku 2020. Konsorcium  nabízí satelitní technologii, která zřejmě nahradí dosavadní mikrovlnné brány od Kapsche.

SkyToll spravuje mýto na Slovensku, česká společnost CzechToll patří do skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. V konsorciu s firmou Kapsch je i banka ČSOB a další firma ze skupiny PPF, telekomunikační operátor O2.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám