Hlavní obsah

Směnárna dostala od ČNB pokutu 300 000, mátla zákazníky

Společnost Stella Trade, která v Praze provozuje několik směnáren, dostala od České národní banky (ČNB) pokutu 300 000 korun. Důvodem je způsob informování o nabízených kurzech, který mohl u zákazníků vyvolat dojem, že pro ně platí výhodnější podmínky. Tím se společnost dopustila přestupku vůči zákonu o směnárenské činnosti, uvedla ČNB.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Pobočky společnosti Stella Trade v Řeznické, Jilské a Husitské ulici využívaly podle zjištění ČNB na přelomu let 2017 a 2018 ke zveřejnění údajů o kurzech obrazovky, na kterých byla vedle kurzovního lístku uvedena i výrazně výhodnější nabídka platná při výměně vyšších částek.

Podle ČNB byly obě tabulky na monitoru umístěny tak, že zájemce o směnu mohl nabýt dojmu, že pro něj platí výhodnější kurz.

Zvýhodněná nabídka byla navíc graficky výraznější než řádný kurzovní lístek. Směnárna u ní použila fosforově zelenobílé podbarvení oproti šedobílému u kurzovního lístku.

Směnárníci skřípou zuby, nelíbí se jim změna zákona

Domácí

„Výraznější podbarvení v kombinaci s velikostí informace o poplatku a jeho problikáváním odvádělo pozornost zákazníků od směnných kurzů uvedených na kurzovním lístku k výhodnější nabídce směnných kurzů,“ konstatuje ČNB.

Centrální banka proto koncem letošního května zahájila se společností Stella Trade správní řízení a uložila jí pokutu 300 000 Kč. Firma také musí zaplatit 1000 korun jako náhradu nákladů za přestupkové řízení. Proti pravomocnému rozhodnutí lze ještě podat rozklad k bankovní radě ČNB.

ČNB upozornila na aktivity společnosti Uni Capital Group

Česká národní banka ve středu také na svém webu upozornila na aktivity společnosti Uni Capital Group, která nabízí na internetových stránkách investiční služby.

Firma ale nemá povolení pro poskytování investičních ani jiných služeb na finančním trhu v Česku a ČNB na ni nedohlíží. Případná investice tak není ze zákona pojištěna.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank. Vykonává také dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám