Hlavní obsah

Slovenští dopravci uvolnili blokované přechody a silnice

Slovenští autodopravci uvolnili všechny blokované přechody a úseky silnic. V pondělí odpoledne to oznámil mluvčí Unie autodopravců Slovenska (UNAS) Stanislav Skala. Unie tak reagovala na výzvu premiéra Petera Pellegriniho, který slíbil, že v případě takového kroku ihned zahájí jednání s dopravci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenští autodopravci na hraničním přechodu Břeclav-Brodské 13. ledna 2020 prozatím ukončili blokádu pro kamiony na D2.

Článek

UNAS zahájila minulé úterý protesty za výrazné snížení silniční daně a za pozastavení výběru mýtného. Od neděle pak na podporu svých požadavků zablokovala přes 20 hraničních přechodů s Českem, Maďarskem a Polskem.

Pellegrini v pondělí dopoledne po jednání s ministry příslušných resortů sice jednoznačně odmítl zastavit vybírání mýtného, nicméně dal najevo, že kabinet "je připraven začít jednat do hodiny od zprůjezdnění přechodů".

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenští autodopravci odnášejí přenosná kamna z hraničního přechodu Břeclav-Brodské, kde 13. ledna 2020 prozatím ukončili blokádu pro kamiony na D2.

Premiér odmítl zastavit mýtné s vysvětlením, že Slovensko by se v takovém případě stalo z evropského pohledu levnou cestou, kterou by využívali všichni zahraniční autodopravci.

Slovenští dopravci blokují kamionům některé hraniční přechody

Ekonomika

Pellegrini také tvrdí, že protest je spojen s nadcházejícími volbami spíše než se skutečnými problémy autodopravy. Odkázal přitom na skutečnost, že blokád se neúčastní všichni slovenští dopravci.

Řekl přitom, že jsou oblasti, o nichž se dá jednat, jako například slevy ze sazeb mýtného nebo zrušení zdanění kapesného při pracovních cestách řidičů. Zároveň zdůraznil, že nedovolí, „aby si někdo bral slovenské občany jako rukojmí".

Stávka pokračuje

Mluvčí unie dopravců Skala upozornil, že přechody sice byly uvolněny, ale stávka pokračuje a autodopravci „zůstávají tam, kde byli".

„V této chvíli čekáme na pozvání pana premiéra a příslušných ministrů, abychom mohli navrhované požadavky probrat za jednacím stolem, jak se patří," řekl mluvčí. UNAS podle něj ovšem na požadavku, který se týká mýtného systému, trvá.

”Uvidíme, až se předloží smlouva na mýtný systém, podle toho se potom zařídíme," uvedl Skala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám