Hlavní obsah

Slovensko hlásí rekordně nízkou nezaměstnanost

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v prosinci zaznamenalo Slovensko nejnižší míru nezaměstnanosti od vzniku samostatné republiky. Podle slovenského ministra práce, sociálních věcí a rodiny Jána Richtera klesla míra nezaměstnanosti na 5,04 procenta.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Loni v prosinci zaznamenalo Slovensko nejnižší míru nezaměstnanosti od vzniku samostatné republiky. Ilustrační foto.

Článek

„V letošním roce vidím možnost poklesu nezaměstnanosti na 4,5 procenta," řekl Richter na pondělní tiskové konferenci. Od roku 2017 ubylo 23 700 nezaměstnaných, když loni jejich počet klesl na 138 198 osob.

Nejnižší nezaměstnanost v Evropě je už delší čas v Česku. Podle prosincových čísel Úřadu práce ČR je bez práce 3,1 procenta Čechů. [celá zpráva]

Panuje nedostatek pracovní síly

Slovensko čelí nedostatku kvalifikované pracovní síly a v zemi již pracuje přes 69 tisíc cizinců.

„Máme zájem pokračovat v regulované, kontrolované integraci cizinců na slovenském pracovním trhu. Není zájem, abychom v roce 2019 zcela otevřeli přístup na slovenský pracovní trh pro občany třetích zemí,“ zdůraznil Richter.

Propouštění v Kia

Automobilka Kia, která působí u Žiliny, propustila téměř 30 zaměstnanců z důvodu klesajícího zájmu o automobily s naftovými motory. Mluvčí automobilky Jozef Bačé potvrdil, že zrušení 27 pracovních pozic se týká výlučně haly pro výrobu naftových motorů.

„Ve srovnání s rokem 2017 jsme loni vyrobili o 35 procent méně naftových motorů,“ uvedl Bačé.

Kia u Žiliny zaměstnává asi 3800 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Kia začala na Slovensku vyrábět ProCeed

Kia ve svém závodě ve slovenské Žilině zahájila výrobu třetí karosářské verze ceedu (ProCeed). Jde o pětidveřový shooting brake představený v Paříži zkraje...

V Německu pracuje nejvíc lidí od sjednocení

Počet výdělečně činných osob v Německu v loňském roce navzdory stárnoucí populaci vzrostl o 1,3 procenta na 44,8 milionu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od...

Výběr článků

Načítám