Hlavní obsah

Nezaměstnanost mírně stoupla. Projevil se konec sezonních prací

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Česku v prosinci stoupla na 3,1 procenta z listopadových 2,8 procenta. Meziročně ale klesla z předloňských 3,8 procenta. Vyplývá to z údajů, jež ve středu zveřejnil Úřad práce ČR. Zároveň jde o nejnižší prosincovou hodnotu od roku 1996.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnanost v Česku.

Článek

„S příchodem zimy postupně končí sezonní práce zejména v zemědělství či stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,“ uvedla šéfka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nejnižší nezaměstnanost byla v okresech Praha-východ (1,1 procenta), Rychnov nad Kněžnou (1,3 procenta) a Praha-západ (1,5 procenta). Naopak nejvyšší míru nezaměstnanosti v prosinci vykázaly okresy Karviná (6,9 procenta), Bruntál (6 procent) a Znojmo (5,9 procenta).

Firmy stále shánějí lidi

Navzdory mírnému nárůstu nezaměstnanosti v důsledku ukončování sezonních prací pokračuje trend nízké nezaměstnanosti a nedostatku pracovních sil. „Nedostatek kapacit na trhu práce z pohledu volných pracovních míst zůstal v prosinci dále citelný,“ uvedl ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Počet volných pracovních míst se sice navýšil již velmi mírně o zhruba 900, celkově však dosáhl nového rekordu a překonal již 324 tisíc. V meziročním srovnání tak v tuzemské ekonomice přibylo zhruba 108 tisíc pracovních míst a ubylo 50 tisíc nezaměstnaných,“ dodal Seidler s tím, že podle odhadů Hospodářské komory je zřejmě počet volných míst ještě o 100 tisíc vyšší, než eviduje ÚP ČR.

Ve středu zveřejnil svá listopadová data o nezaměstnanosti Český statistický úřad (ČSÚ), který používá jinou metodiku. V listopadu podle ČSÚ klesla nezaměstnanost z dvou procent na 1,9. Meziročně pak klesla o 0,5 procentního bodu.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám