Hlavní obsah

Slovenská vláda podpořila zrušení rovné daně z příjmů

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda v pátek podpořila návrh na zrušení rovné daně z příjmů ve výši 19 procent, kterou země zavedla v roce 2004 jako jedno z opatření na přilákání zahraničních investorů. Od ledna příštího roku stoupne firmám po schválení materiálu parlamentem sazba daně na 23 procent, bude tak nejvyšší v regionu. Lidem s příjmem na 3300 eur měsíčně (82 500) zvýšila vláda daně z 19 na 25 procent.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Zvýšení daní z příjmů je jedním z opatření jednobarevné vlády sociálních demokratů na ozdravení státních financí. Rovná daň zavedená před osmi lety byla označována za symbol úspěchu tehdejší pravicové vlády.

Chystaná vyšší sazba daně z příjmů fyzických osob 25 procent se dotkne lidí s měsíčním příjmem zhruba nad 3300 eur (82 000 korun). To odpovídá více než čtyřnásobku průměrné mzdy.

Premiér Fico zdůraznil, že v případě fyzických osob se zvýšení dotkne poměrně úzké skupiny lidí, tak vysoký plat má podle ministerstva financí asi procento zaměstnanců. „Domníváme se, že máme právo od těchto lidí očekávat, že se budou podílet na konsolidaci veřejných financí,“ uvedl Fico. Zvýšení daně se týká také ústavních činitelů. Pokud je jejich příjem nižší než 3300 eur měsíčně, zavádí se dodatečná daň ve výši pět procent.

Platy politiků budou kromě běžné sazby daně z příjmů zatíženy navíc pětiprocentním odvodem; dopad na poslance nebo ministry bude ale nižší, protože část jejich platu nepodléhá zdanění.

Kabinet omezil rovněž možnost uplatnění dosavadních 40procentních paušálních výdajů na maximální hodnotu 5040 eur ročně.

Vládní strana Směr-sociální demokracie má v parlamentě pohodlnou většinu, takže se očekává, že tento vládní návrh bude bez problémů schválený. Ministerstvo financí od těchto opatření očekává zvýšení příjmu do státního rozpočtu v příštím roce o 468,9 milionu eur, v roce 2014 o 519,9 milionu eur a v roce 2015 o 551,9 milionu eur.

Anketa

Měla by se v ČR také zrušit rovná daň z příjmu, jak to plánují na Slovensku?
Ano
81,7 %
Ne
18,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24842 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám