Hlavní obsah

Slováci si za deset let na nové peníze zvykli

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slováci platí eurem už deset let a zavedení jednotné evropské měny hodnotí většinou pozitivně. „Ze začátku jsem ceny přepočítával na slovenské koruny, ale už jsem si na euro zvykl,“ řekl Právu František Máray z Bratislavy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

S přechodem na euro pomohla Slovákům eurokalkulačka.

Článek

Důchodkyně Mária Štefanová si všímá zdražování. „V centech je zdražování méně nápadné, ale když si to propočítám na koruny, až mě zarazí, o kolik zase ceny vzrostly,“ uvedla. Zároveň však přiznává, že zdražování, které výrazně rostlo i před zrušením koruny, by přišlo i bez eura.

Majitelka penzionu ve středoslovenské obci Bystrá, která nechtěla prozradit své jméno, vzpomíná, že po zavedení eura před deseti lety ztratila na čas téměř všechny hosty z Polska, Maďarska i Česka. „Postupně se vrátili, ale začátky byly drsné. Tehdy jsem zvažovala, že s podnikáním skončím,“ uvedla.

Rovněž příjmy ze spropitného se číšníkovi Peterovi z bratislavské čtvrti Dúbravka propadly na minimum. „Lidé neuměli s eury zacházet. Teď už je to už mnohem lepší a hosté jsou při dýškách štědřejší, než byli s korunami,“ řekl Právu.

Cizince láká dobrý výdělek

Slovensko se vstupem do eurozóny také stalo atraktivní zemí pro zahraniční investory. U Nitry postavil svůj závod Jaguar Land Rover a loni zahájil výrobu. Po Volkswagenu v Bratislavě, PSA Peugeot Citroën u Trnavy a Kie u Žiliny je to už čtvrtá velká automobilka, která si vybrala Slovensko.

Stejně jako v Česku však mají i slovenské podniky problémy s kvalifikovanou pracovní silou, takže se na Slovensku objevují zahraniční dělníci například z Rumunska a Srbska. Výdělek v euru je pro ně velkou motivací.

Podobně přemýšlí mladá generace vojvodinských Slováků, kteří vidí svoji budoucnost na Slovensku. Studentka Marina Kondráčová přijela na Slovensko například z Báčského Petrovce (Bački Petrovac) za přítelem Stankem zaměstnaným v trnavském závodě PSA. „V Srbsku bych musel pracovat tři měsíce, abych si přišel na tolik co na Slovensku za měsíc,“ potvrdil Stanko.

Euro si chválí především Slováci, kteří často cestují do zahraničí, a podnikatelé. Mezi těmi přesahuje podpora pro euro 80 procent. Podle analytika UniCredit Bank v Česku a na Slovensku Ľubomíra Koršňáka mělo euro pozitivní efekt zejména pro exportéry. „Přineslo jim větší stabilitu, zjednodušilo plánování, odstranilo podstatnou část nákladů na zajištění kurzového rizika,“ poznamenal Koršňák.

Reklama

Související témata:

Související články

Padla hranice 26 korun za euro

Koruna ve středu prolomila hranici 26 korun za euro, kde byla naposledy letos v červenci. Vyplývá to z informací na webu Patria Online. Podle analytiků koruna...

Výběr článků

Načítám