Hlavní obsah

Slováci mění důchodovou reformu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská vládní koalice vedená stranou Smer - sociální demokracie prosadila změny v důchodovém systému, který na Slovensku zavedla pravicová vláda Mikuláše Dzurindy. V úterý o tom rozhodl slovenský parlament.

Článek

Základní změnou je, že od ledna 2008 se na půl roku otevře tzv. druhý pilíř důchodové reformy. V něm si spoří na důchod přes 1,5 miliónu Slováků. Změnou zákona se umožní spořitelům výstup z druhého pilíře, pokud se domnívají, že je pro ně nevýhodný. "Mnozí spořitelé podlehli masivní reklamě, když vstupovali do druhého pilíře," odůvodnil tento krok premiér Fico.

Zároveň se zvyšuje minimální délka spoření ve druhém pilíři z 10 na 15 let. Tím se stává pro některé spořitele nepřístupným. Pokud mají do důchodu méně než 15 let, bude pro ně tento systém nepřístupný. Další změnou je, že pro mladé lidí narozené po roce 1986 nebude vstup do druhého pilíře povinný, jako doposud, ale bude dobrovolný.

Slováci si podle původní reformy měli spořit na důchod v prvním pilíři v Sociální pojišťovně a ve druhém pilíři v Důchodových správcovských společnostech. Fico reformu ostře kritizoval už když byl v opozici. Změny mají snížit deficit Sociální pojišťovny, který se zvýšil odvodem části důchodového pojištění do druhého pilíře.

Opozice označila změnu systému za fatální chybu. "Hrozí, že v budoucnu bude Sociální pojišťovna garantovat pouze minimální výši důchodu," uvedl v rozpravě opoziční poslanec Martin Kuruc. Poslanec Daniel Lipšic přirovnal první pilíř k pyramidové hře, která hrozí krachem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám