Hlavní obsah

Slováci dostihnou Česko za deset let, předpokládají analytici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Do deseti let by se Slovensko mohlo dostat ekonomicky na úroveň České republiky. Tento odhad vyjádřili analytici, které oslovil deník Pravda.

Foto: Profimedia.cz

Bratislava

Článek

„Slovensku bude trvat dalších deset let, než své západní sousedy v ekonomice dostihne,“ říká investiční stratég Michal Valentík. V odhadech se analytici opírají o údaje růstu hospodářství v obou zemích.

„V roce 2004 dosahovala slovenská ekonomika přibližně polovinu průměrného výkonu eurozóny, loni to už bylo 67 procent," napsala Pravda. HDP v Česku na hlavu je podle deníku kolem 73 procent průměru EU, ale za poslední roky se moc nezměnil.

Za deset let by se měly i platy Slováků vyrovnat těm českým. Průměrný plat dosahuje dnes na Slovensku 800 eur a v České republice je to po přepočtu téměř 1000 eur. „Slovenské mzdy se těm českým dlouhodobě přibližují,“ říká analytik společnosti Next Finance Martin Prokop.

Slovenské ekonomice v posledních létech pomáhá především automobilový průmysl. V Bratislavě postavil závod německý Volkswagen, u Trnavy francouzský PSA Peugeot/Citroën a u Žiliny korejská KIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám