Hlavní obsah

Slováci dostihnou Česko za deset let, předpokládají analytici

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Do deseti let by se Slovensko mohlo dostat ekonomicky na úroveň České republiky. Tento odhad vyjádřili analytici, které oslovil deník Pravda.

Foto: Profimedia.cz

Bratislava

Článek

„Slovensku bude trvat dalších deset let, než své západní sousedy v ekonomice dostihne,“ říká investiční stratég Michal Valentík. V odhadech se analytici opírají o údaje růstu hospodářství v obou zemích.

„V roce 2004 dosahovala slovenská ekonomika přibližně polovinu průměrného výkonu eurozóny, loni to už bylo 67 procent," napsala Pravda. HDP v Česku na hlavu je podle deníku kolem 73 procent průměru EU, ale za poslední roky se moc nezměnil.

Za deset let by se měly i platy Slováků vyrovnat těm českým. Průměrný plat dosahuje dnes na Slovensku 800 eur a v České republice je to po přepočtu téměř 1000 eur. „Slovenské mzdy se těm českým dlouhodobě přibližují,“ říká analytik společnosti Next Finance Martin Prokop.

Slovenské ekonomice v posledních létech pomáhá především automobilový průmysl. V Bratislavě postavil závod německý Volkswagen, u Trnavy francouzský PSA Peugeot/Citroën a u Žiliny korejská KIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám