Hlavní obsah

Šlechtová: Česko loni málo čerpalo z evropských fondů

Právo, pro
Praha

Loňský rok nebyl pro Českou republiku v čerpání evropských dotací podle ministryně pro místní rozvoj (MMR) Karly Šlechtové (za ANO) příliš úspěšný. Objem smluvně zajištěných peněz dosáhl jen zhruba deseti miliard korun. Letos by to mělo být přibližně pětkrát více.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karla Šlechtová na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Celkově měla ČR z evropských peněz na konci loňského roku smluvně zajištěno 86,6 miliardy korun, což je 14,2 procenta z programovacího období 2014–2020.

„Odhady byly mnohem vyšší, loňský rok byl, pokud jde o čerpání, poměrně špatný. V lecčem z objektivních důvodů, nešlo tam o nastavování programů. Ale jsou řídicí orgány, které mají špatně nastavené výzvy. V průběhu vyhlášení je chtějí změnit, pak si stěžují na monitorovací systém, ale jen zakrývají vlastní chyby. Nebudu nikoho jmenovat, ale úředníci, kteří si to přečtou, vědí, kam mířím,“ uvedla ve středu Šlechtová. Jak dodala, smluvně zajištěné peníze ještě nemusí příjemce fyzicky mít. Má ale v ruce doklad, že je obdrží.

Důvodem nižšího čerpání bylo podle Šlechtové i to, že stát loni poskytoval více národních dotací. „Každý žadatel raději požádá o národní dotaci, protože je to jednodušší,“ doplnila ministryně.

Letos se má vyčerpat 53 miliard

Odhad čerpání na letošní rok je 53 miliard korun. MMR, které je za čerpání evropských dotací zodpovědné, bude podle Šlechtové hlídat vývoj čerpání z jednotlivých programů. Pokud nebudou do pololetí naplněny podle plánu, navrhne jejich přerozdělení. „Máme například program, který loni vyčerpal jen 19 procent odhadované částky. To už nechci dopustit. Letošek bude v čerpání klíčový,“ zdůraznila.

Šlechtová uvedla, že klíčové pro letošek bude zdárně dotáhnout novelu stavebního zákona, což by mělo přinést zjednodušení i zrychlení pro malé i velké stavebníky.

V programovacím období 2014 až 2020 má ČR k dispozici 648 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám