Hlavní obsah

Slavná cestovka Thomas Cook je na pokraji kolapsu, tvrdí Financial Times

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britskou cestovní kancelář dělí jen pár dní od kolapsu. Uvedl to v pátek server listu Financial Times. K záchraně společnosti je třeba sehnat dalších 200 milionů liber (5,87 miliardy korun), dodal. Pokud je nesežene, hrozí cestovní kanceláři uvalení insolvenční správy. Vyjádření české pobočky firmy Novinky zjišťují.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Airbus A321 v barvách operátora Thomas Cook

Článek

Zdroj Financial Times obeznámený se situací společnosti tvrdí, že na obstarání financí a odvrácení krachu má společnost pouze několik dní. Věřitelé společnosti údajně odmítli vložit do firmy 900 milionů liber (26,43 miliardy korun), pokud nesežene finanční rezervu ve výši zmíněných 200 milionů.

V rámci srpnové dohody se Thomas Cook dohodl, že polovinu sumy (450 milionů liber) získá od čínské firmy Fosun Tourism. Ta se na základě toho stane většinovým vlastníkem.

Druhou polovinu mají poskytnout držitelé dluhopisů a věřitelské banky. Právě tato strana dohody nyní požaduje dodání finanční rezervy.

Cestovní kancelář Thomas Cook vznikla v roce 1841. Jde o jednu z nejstarších společností v oboru. Zaměstnává zhruba 22 tisíc lidí, kteří obstarávají služby pro přibližně 19 milionů zákazníků ročně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám