Hlavní obsah

Češi ve velkém kupují first minute i last minute zájezdy. Nejvíce do Turecka

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená u moře je pro Čechy čím dál přitažlivější. Hojně kupují first minute zájezdy, nyní i last minute, a podle oslovených cestovních kanceláří letošní sezona opět trhá rekordy. Zdaleka nejžádanější destinací je Turecko, zájmu se ale těší i Řecko, Egypt nebo Bulharsko.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v turecké Antalyi (ilustrační foto)

Článek

Obrovský zájem o zájezdy byl už při první vlně prodejů, takzvaných first minute. „Tento trend pokračuje již několikátou sezonu a stále více klientů si dovolenou vybírá s velkým předstihem, tedy v době, kdy je ještě k dispozici široká nabídka hotelů i termínů,“ řekl Novinkám obchodní ředitel Exim tours Petr Kostka.

Velký zájem cestovní kanceláře ale registrují i nyní, tentokrát o dovolené na poslední chvíli. „Prodali jsme o 15 procent zájezdů více než v loňském roce,“ doplnil Kostka.

Zvítězili ti, kteří si dovolenou koupili včas.
Petr Kostka, obchodní ředitel Exim tours

Podle tiskového mluvčího CK Fischer Jana Bezděka je zájem o last minute zájezdy na přelomu srpna a září opravdu enormní. „Prodeje ve srovnání s loňskou sezonou rostou dvouciferným tempem. Klienti chtějí využít toho, že si mohou prodloužit léto, a ještě vyrazit k moři,“ uvedl Bezděk. Lákadlem jsou především výhodné ceny, které klesají u last minute zájezdů i o 30 procent, někdy i víc. Klienti chtějí také vyrazit za pořádným sluncem.

Rizikem last minute zájezdů jsou na druhou stranu omezené kapacity v destinacích. „Velký zájem byl a stále je o rodinné pokoje, které jsme během těchto měsíců dokupovali. Ale bohužel to nevyšlo ve všech destinacích, a tak zvítězili ti, kteří si dovolenou koupili včas,“ konstatuje Kostka. Jeho slova potvrzuje i tisková mluvčí CK Neckermann Jana Hájíčková. „Kapacity pomalu docházejí. Aktuálně jsou volné termíny zejména na konci sezony,“ řekla.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Za touto podívanou přijedou do řecké Oie asi dva miliony turistů ročně.

Last minute zájezdy nicméně k dispozici stále jsou, podle Kostky jich je však omezené množství a budou vyhovovat především klientům, kteří jsou ve výběru destinace i termínu flexibilní.

Prodloužit si léto

Nejžádanější zemí letoška je podle oslovených cestovních kanceláří jednoznačně Turecko. Do něj Čechy táhnou zejména kvalitní služby poskytované v hotelech a za dobrou cenu. „Mezi nejvíce poptávané destinace na konci sezony patří Bulharsko a Turecko, ve kterém díky delšímu létu můžeme očekávat zájem ze strany klientů ještě na začátku podzimu. Volných kapacit a nejlepších pokojů však ubývá,“ tvrdí Hájíčková.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tunisko je zemí plnou tradic.

Kromě Turecka měli a mají Češi zájem zejména o Řecko, Egypt, Tunisko, ale také Itálii a Mallorcu. „Ve všech těchto destinacích se ještě celé září i říjen pohybují teploty kolem 30 stupňů, moře je po celém létě příjemně vyhřáté. Výhodou je i to, že pláže jsou v těchto termínech přeci jen prázdnější než během hlavní sezony,“ vysvětluje Bezděk.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám