Hlavní obsah

SkyEurope končí v propadlišti dějin, konkurence se žene na jejich místo

Novinky, Tomáš Holý
Praha

Globální hospodářská krize v letošním roce výrazně zamávala s leteckými společnostmi. Zatímco největší nízkonákladové aerolinky v Evropě končí, konkurence se chce chopit příležitosti a hodlají expandovat. Některé společnosti své plány na rozšíření služeb oznámily jen pár hodin po ukončení činnosti SkyEurope.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Článek

SkyEurope létaly do 19 zemí a v nich do třicítky měst. Zejména některé destinace jsou pro konkurenci natolik přitažlivé, že svůj letový řád rozšíří již v následujících dnech. Například SmartWings začnou od čtvrtka létat z Prahy do Paříže dvakrát denně. Do Říma chtějí aerolinie, které provozuje Travel Service, létat každý den.

Plány na expanzi spřádají i maďarské aerolinky Wizz Air. Společnost začala z Ruzyně létat teprve v polovině února. Již od začátku se chtěla stát nízkonákladovou jedničkou v Praze. Právě problémy SkyEurope ji k expanzi dopomohou. Společnost se také chystá rozšířit frekvenci letů a destinací, přesnější plány oznámí v úterý odpoledne.

Na kolapsu slovenských aerolinií se snaží vydělat všichni. Například České aerolinie uvedly, že jen během úterního dopoledne přepravily na dvě stovky klientů SkyEurope, jejichž letenky propadly. Celkově se pak u ČSA informovalo již několik tisíc cestujících.

SkyEurope prodávaly letenky ještě několik hodin před oznámením ukončení činnosti. Lze tedy předpokládat, že poškozeny budou tisíce klientů, kteří si letenky zakoupili mnohdy i několik měsíců dopředu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám