Hlavní obsah

Skupina Ges Group kupuje většinu v Agpi, které patřil vepřín v Letech

Finanční skupina Ges Group miliardáře Ivana Zacha kupuje většinový podíl ve firmě Agpi Písek, které patřil vepřín v Letech u Písku. Podíl kupuje skrze své dceřiné společnosti. Řekl to jednatel společnosti Agrogreen Emil Buřič. Agrogreen patří do Ges Group. Výši transakce firmy nezveřejnily.

Foto: Mapy.cz

Sídlo Agpi a. s. v Písku

Článek

Skupina se angažuje v zemědělství přes dceřinou společnost Agrogreen. Patří do ní firmy jako ZOD 11. Květen v Milíně nebo Agrino v Oldřichově. V březnu Agrogreen oznámil, že získal majoritní podíl v českobudějovické firmě Agrozet, jež měla loni obrat přes dvě miliardy korun.

„Rozšiřujeme své aktivity v zemědělské branži. Byznysově působíme významně v jihočeském regionu jak zemědělsky, tak strojírensky, i Agrozet je dominantně jihočeská společnost, byť má pobočky po celé republice. A Agpi Písek je v centru Jihočeského kraje, což je lokalita, která geograficky zapadá do našeho záměru," řekl Buřič.

Na jihu Čech patří Ges Group i strojírenský holding ZVVZ Milevsko. Ve firmě Agpi Písek zatím zůstává dosavadní místopředseda představenstva Jan Čech.

Stát nebude platit stavbu památníku romského holokaustu v Letech

Domácí

Firma Agpi založila loni odštěpením novou společnost Agpi Písek, do níž převedla většinu majetku a provozů. Loni měla nově vzniklá firma základní kapitál 470 milionů korun, cena jmění Agpi Písek byla loni 609,3 milionu korun. Vyplývá to z informací ve Sbírce listin.

Agpi a.s. měla v roce 2020 tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 203,2 milionu korun a skončila ve ztrátě po zdanění 2,9 milionu. Hlavní část tržeb měla z výroby vajec, z rostlinné výroby a z agroslužeb. Vyplývá to z výroční zprávy.

Na jaře 2018 prodala firma Agpi státu vepřín v Letech u Písku za 450,8 milionu Kč. Ve 13 halách tam měla 13 000 prasat. Areál vepřína stojí poblíž místa, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Novým provozovatelem vepřína je Muzeum romské kultury, státní příspěvková organizace ministerstva kultury.

Finanční skupina Ges Group miliardáře Ivana Zacha vlastní mimo jiné ZVVZ Group, televizní skupinu Prima a zemědělské podniky ZOD 11. květen v Milíně, Agrino v Oldřichově u Mladé Vožice nebo Agro Chvalešovice.

Televizi Prima ovládl podnikatel Zach

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám