Hlavní obsah

Skončit může až polovina pražských hotelů, varuje asociace

Novinky, ČTK, bož

Až 47 procent pražských hotelů by mohlo do konce roku zavřít. V jiných regionech republiky o stejném kroku uvažuje 30 procent hotelů. Varoval před tím prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek s tím, že bude trvat minimálně tři roky, než se obor vzpamatuje.

Článek

Většina hoteliérů podle aktuální průzkumu asociace odhaduje návštěvnost do konce roku mezi šesti a deseti procenty běžného stavu.

Další problém je, že téměř zcela zmizely firemní akce. Využití konferenčních prostor je od začátku roku na desetině běžného stavu.

Český statistický úřad (ČSÚ) dosud zveřejnil data z cestovního ruchu pouze za druhé čtvrtletí, tedy duben až červen. Právě na tyto měsíce připadla karanténní opatření včetně úplného zavření hranic.

U Čechů ve druhém čtvrtletí klesl počet přenocování o 66,7 procenta, u zahraničního hostů o 96,2 procenta. Ve druhém čtvrtletí se v hotelech a podobných zařízení ubytovalo 988 tisíc hostů, což představovalo meziroční snížení o 82,9 procenta, v absolutních číslech o 4,8 milionu hostů.

Lze předpokládat, že čísla u Čechů se budou lepšit. Nicméně ve druhém čtvrtletí Češi výpadek zahraničních hostů ani zdaleka nevyrovnali. Naopak, i Češi se ubytovávali mnohem méně, navzdory tomu, že vláda nabádala k dovoleným v tuzemsku.

Nedostatek turistů kosí cestovní ruch i hospody, v centru Prahy už zavírají

Ekonomika

Jak Novinky informovaly, zavírají i některé restaurace v centru Prahy. Restauratér Jan Šimice, který v Karlově ulici zavřel dva podniky, Novinkám řekl, že zavřel i sousední hotel.

Reklama

Související články

Hospody a pivovary obral virus o miliardy

České pivovarnictví včetně dodavatelů, rozvozu a odběratelů zaznamenalo během nouzového stavu v Česku, vyhlášeného kvůli šíření nákazy nového koronaviru,...

Výběr článků

Načítám