Hlavní obsah

Škoda Auto zastavila výrobu, zaměstnanci berou 80 procent platu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav
Aktualizováno

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zastavila v pondělí výrobu na následující dva týdny. Zaměstnanci jsou doma a pobírají 80 procent mzdy. Při předchozích odstávkách to bylo 85 procent. Důvod zastavení výroby je stále stejný – nejsou čipy. Není vyloučeno, že automobilka bude stát až do konce roku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Po celé ČR jsou odstavené desetitisíce škodovek, které nelze dokončit kvůli chybějícím čipům. Na snímku Řepov u Mladé Boleslavi.

Článek

Od pondělí tak jede pouze linka v Kvasinách. Firma také udělá inventuru zásob a obalů. Při odstávce by mělo být dokončeno 10 000 aut, která budou posléze dodána zákazníkům.

Zaměstnanci, kteří zůstanou doma, pobírají 80 procent průměrného platu, do něhož se počítají i bonusy. Podle odborů to odpovídá zhruba dennímu výdělku.

Čipy na stahování oken

Škoda má vyrobeno desetitisíce aut, která nejsou dokončena, chybí v nich čipy, automobilka je skladuje na všech možných místech ve městě i v okolí. Chybí především čipy na stahování zadních oken a čipy do rádií.

S čipy bude dlouhodobý problém. „Celková situace v čipech nám pravděpodobně ani příští rok, určitě ne v první polovině roku, nedovolí plnou nebo nadstandardní výrobu,” řekl předseda podnikové rady a odborový předák Jaroslav Povšík v Radiožurnálu.

Experti: Odstávka ve Škodě může poškodit celou ekonomiku

Ekonomika

Podle odborů se lidé nemají obávat propouštění. „Od 1. listopadu bude připravena redukovaná norma obsluhy a tato vyvolá okamžité pozastavení nástupů personálu a maximální využití přirozené fluktuace kmenového personálu a agenturních pracovníků,” uvedly odbory. Fluktuace také umožní přestup agenturních pracovníků do kmenových stavů.

Škoda Auto přijde o čtvrt milionu aut

AutoMoto

Ve hře je také přesun pracovníků mezi jednotlivými provozy podle potřeby. Prioritně se budou zaměstnanci přesouvat v rámci jednoho závodu, v případě nutnosti ale i mezi závody Mladá Boleslav, Kvasiny a Vrchlabí.

Škoda Auto loni dodala celosvětově přes jeden milion aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám