Hlavní obsah

Škodováčtí kováři hrozí vedení stávkou

Novinky, Ivan Blažek
PLZEŇ

Stávkovou pohotovost vyhlásili od pondělí 28. dubna odboráři ve Škodě Kovárny, dceřiné společnosti plzeňské Škody Holding s více než devíti sty zaměstnanci. Je to další vyhrocení konfliktu, který začal nepodepsáním mzdové části kolektivní smlouvy, pokračoval ve středu 23. dubna protestním mítinkem a nyní směřuje ke stávce.

Foto: archiv PKKO

Pražský komorní kytarový orchestr

Článek

V boji mezi vedením a odbory jde o hodně, totiž o zachování nadstandardního odstupného pro propuštěné zaměstnance. To může činit až čtrnáct měsíčních platů.

"Pokud bude vedení podniku trvat na snížení odstupného, vyhlásíme stávku. V květnu nebo v červnu, tedy v době, kdy je tady práce dost," varoval předák zdejších odborů Václav Vaněk.

Zatím nejvstřícnějším návrhem vedení bylo tříprocentní navýšení průměrných mezd výměnou za snížení odstupného na polovinu. To zaměstnanci na zmíněném mítinku odmítli a trvají na zachování odstupného, a to i za cenu nulového zvýšení platů.

Důvodem, proč odbory odmítají o odstupném vůbec jednat, je fakt, že je součástí té části tříleté kolektivní smlouvy, která se letos podle jejich mínění vůbec neměla otvírat. Platí totiž až do roku 2004.

"Poslední kapkou, proč jsme přistoupili k vyhlášení stávkové pohotovosti, je opatření ze strany podniku, který se v těchto dnech rozhodl snížit veškeré příplatky až na hranici zákona. Lidé tak mohou přejít až o třetinu platu, pět sedm tisíc korun," uvedl Vaněk.

Vedení: nadstandard snižuje hodnotu společnosti

Například příplatek za práci o víkendech doposud činil podle kolektivní smlouvy pětadvacet procent průměrného výdělku, zákon s ním ale vůbec nepočítá. "Zaměstnanci navíc přijdou i o týden dovolené, kterou měli navíc. Zůstane jim jen dvacet dní," upozornil Vaněk, podle něhož je podobné jednání protiprávní.

Vedení podniku tyto kroky odůvodňuje tím, že pokud zůstane nějaká součást kolektivní smlouvy nedojednaná, platí pro tento úsek zákonné úpravy. "Naprosto legitimním postupem je i otevření otázky výše odstupného, stejně jako jakékoliv jiné kapitoly," uvedl mluvčí holdingu Karel Samec.

"Samy odbory využily tuto možnost v roce 2001, kdy mimo dobu kolektivního vyjednávání otevřely pasáž příplatků za práci ve výškách. Vedení jim vyhovělo."

Personální náměstek Zdeněk Prosek podotkl: "Snížení odstupného požadujeme ne proto, že bychom chtěli masivně propouštět, ale kvůli jeho zcela výjimečné nadstandardnosti, která nemá u jiných podobných zaměstnavatelů obdoby. Mohla by být tedy negativně posuzována při prodeji společnosti strategickému partnerovi. Současná výše odstupného je tedy rizikem pro nového vlastníka a podstatně snižuje tržní hodnotu společnosti."

Reklama

Výběr článků

Načítám