Hlavní obsah

Skluz v dodávkách vakcín oslabil akcie jejich výrobců

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerušení dodávek vakcín proti covidu-19 srazilo v posledních dnech ceny akcií jejich výrobců. Právu to sdělil Martin Krištoff z brokerské firmy CFD World. Po nadšení z počátku letošního roku, kdy se naplno rozjela distribuce vakcín, akcie světových farmaceutických firem rostly. Teď ale čelí korekci.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Zpráva o prodlení v dodávce vakcíny od Pfizeru a BioNTechu poslala jejich akcie do červených čísel. Za poslední měsíc klesly o 2,4 procenta, resp. o tři procenta,“ uvedl Krištoff.

Ještě víc podle něj za poslední měsíc ztratily akcie Moderny, která rovněž ohlásila dočasné omezení dodávky. Pokud se však nějaké společnosti podaří prokázat účinnost vakcíny a dodržet i dodávky na trh, její akcie z toho profitují. Akcie firmy AstraZeneca, která vyvinula vakcínu ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, za poslední měsíc vzrostly o 3,7 procenta.

Pfizer to schytává v EU i Kanadě

Koronavirus

Vědci pracují na úpravě složení této vakcíny tak, aby byla účinná i proti novým mutacím koronaviru. O šest procent se za poslední měsíc zhodnotily akcie firmy Johnson & Johnson, která oznámila, že na očkování by měla stačit pouze jedna dávka její vakcíny, zatímco u ostatních to jsou dávky dvě.

Protahování restriktivních opatření a pomalejší postup očkování sráží i akcie firem z většiny dalších odvětví. „Klíčové evropské a americké bench marky se nacházejí asi 0,3 až 0,8 procenta v červeném, v Itálii však sledujeme propad o 1,7 procenta,“ komentoval v pátek dění na trzích Tomáš Vlk z Patria Finance. Index PX pražské burzy klesl minulý týden o 2,3 procenta. Nejvíce posílily akcie České zbrojovky, největší pokles postihl cenné papíry Monety Money Bank.

Reklama

Výběr článků

Načítám