Hlavní obsah

Sklizeň brambor bude nižší o 19 procent, dařilo se řepce

Novinky, bož

Sklizeň brambor bude letos o 19,1 procenta nižší než v loňském roce. U cukrovky došlo k poklesu úrody dokonce o 24,9 procenta a máku o 31,3 procenta. Naopak se dařilo řepce, jejíž sklizeň bude o 20,7 procenta vyšší než loni. Vyplývá to posledního odhadu sklizně, který v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Stroj na sklízení brambor

Článek

Podle odhadu se čeká úroda obilovin včetně kukuřice na zrno ve výši 6, 861 miliónu tun, což představuje meziroční pokles o 7,9 procenta. Konkrétně sklizeň pšenice zřejmě meziročně poklesne o 5,8 procenta a ječmene o 7,5.

Zároveň je úroda obilovin o 15,2 % nižší než průměr sklizní za posledních pět let. Stojí za tím především pokles hektarového výnosu meziročně o 6,7 procenta.

Kukuřice na zrno se sklidí o 19,6 procenta méně a kukuřice na zeleno a siláž o 14,2 procenta méně. Úroda hrachu by měla být o 17,2 procenta nižší.

Letošní nízká úroda je způsobena velkými suchy, která provázela letošní léto. Třeba v případě brambor došlo k poklesu plochy, na níž se plodina pěstuje jen o 2,3 procenta. Z větší části tak za úbytkem úrody stojí velká sucha a extrémní teploty, jak již dříve uvedl předseda bramborářského svazu Miloslav Chlan.

Velmi nízká úroda brambor může znamenat vyšší ceny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Brambory podraží

Ceny brambor na podzim zamíří vzhůru. Může za to slabší úroda kvůli suchům v Česku i v zemích, odkud je dovážíme. Kilo brambor by v obchodech mohlo stát...

Výběr článků

Načítám