Hlavní obsah

Sklářská města obchází strach z propouštění

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co v Chodově a Lesově na Karlovarsku oznámily porcelánky týden nucené dovolené a v poděbradské sklárně Bohemia nechali vyhasnou tavicí pec, rozlily se obavy z možného propouštění všude tam, kde firmy koncernu Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus představují významného živitele stovek lidí.

Článek

„Situace nevypadá vůbec dobře. Je mi z toho smutno,“ řekl Právu v Novém Boru, hlavním městě Crystalexu, Rudolf Hais, sklářský technolog, který stál u samého zrodu Crystalexu a v roce 1967 zde rozjížděl výrobu skla.

"Podnik v posledních letech prošel několika krizemi, ale tentokrát je podle mého názoru konkurz již neodvratný. Doufám, že se najde někdo, kdo Crystalex oddluží a znovu uvede v život, protože jeho úplné uzavření by znamenalo pohromu,“ dodal posmutněle.

V samotném provozu mezi třinácti sty zaměstnanci zatím panuje nervózní nálada. Oficiální informace sklářům vedení firmy doposud nesdělilo a o budoucnosti sklářského gigantu se ze všech stran šíří pouze fámy. „Výplatu prý dostaneme, ale co s námi bude dál, zatím nevíme,“ řekl Právu jeden člověk, který v Crystalexu pracuje již patnáct let. Právě mezi dlouholetými pracovníky nejsou výjimkou ani případy, kdy v Crystalexu pracují oba manželé, nebo dokonce celé rodiny. Ti se hrozby propouštění obávají nejvíce.

„Pokud se opravdu naplní ty nejčernější scénáře a přijdu o práci, netuším, co bude dál,“ netajila se obavami dělnice z chodovské porcelánky. „Vždy jsem věděla, že něco podobného může přijít, ale i tak by to bylo nepříjemné překvapení,“ dodala s tím, že práci by si zřejmě začala hledat v nějakém supermarketu. „Takových nás budou zřejmě desítky,“ doplnila.

O práci se bojí stovky lidí

Stejná beznaděj je v těchto dnech znát i v Nové Roli na Karlovarsku, kde v místní porcelánce pracuje 536 zaměstnanců. „Lidi jsou nervózní,“ potvrzuje předsedkyně závodního výboru odborů v novorolské porcelánce Marcela Dubová s tím, že odbory zatím nemají od vedení porcelánky žádné konkrétní informace. „Nechci ani domýšlet, co by znamenal skutečný krach porcelánky. Pracuje tu hodně žen, mezi kterými je spousta samoživitelek,“ hodnotila situaci Dubová.

Obdobná situace trápí lidi v porcelánce v Klášterci nad Ohří, která zaměstnává 600 lidí. „Nevíme, co bude, tak jak se asi můžeme cítit,“ postěžovala si jedna z dělnic fabriky.

Sklárny Bohemia ve Světlé nad Sázavou zaměstnávají 1250 lidí. „S vedením naší světelské fabriky jsme v současnosti na jedné lodi, o budoucnosti sklárny jednáme v těchto dnech na řadě míst a nejrůznějších úrovních,“ řekl předseda podnikových odborů Stanislav Vaněk, jehož Právo zastihlo na jednom takovém jednání v Praze.

„Z přístupu státu jsme hodně zklamaní, stát vlastní akcie sklářských firem, ale jinak dělá, že se ho problém netýká. Když ale naše fabrika padne, tak to bude mít dalekosáhlý dopad na život a rozvoj celého regionu,“ připomenul Vaněk, který je sice optimista, ale připustil, že výplaty za září jsou kvůli současnému vývoji ohroženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám