Hlavní obsah

Skandál s koninou je už i v Česku, inspekce ji odhalila místo deklarovaného hovězího

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila na tuzemském trhu po analýze DNA přítomnost koňského masa ve vzorcích mražených potravin s mletým hovězím masem. Konkrétně se jednalo o dvě šarže Lasagne Bolognese, informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Lasagne

Článek

„V analyzovaném vzorku byla metodou PCR a následnou sekvenční analýzou prokázána koňská DNA,“ uvádí protokol o laboratorní zkoušce.

Foto: SZPI

Lasagne

Zmrazené výrobky Nowaco Lasagne Bolognese – masem plněné těstoviny v rajské omáčce – v balení 400 gramů a s označením doby minimální trvanlivosti do 18. 10. 2013 a 24. 2. 2014 pocházejí z Lucemburska.

„Oba vzorky inspekce odebrala v provozovně společnosti Tesco Stores ČR, Rokycanská 1385/130 v Plzni. SZPI nařídila prodejci, aby klamavě označené výrobky neprodleně stáhnul ze své tržní sítě,“ uvedl Kopřiva, podle kterého koňské maso není pro člověka škodlivé a je nabízeno k prodeji i v České republice.

„Prokáže-li laboratorní analýza přítomnost koňského masa ve výrobku a tato složka není označena na obalu potraviny v souladu s požadavky potravinářského práva, jedná se o delikt s právní kvalifikací klamání spotřebitele,“ doplnil mluvčí s tím, že zákon v tomto případě umožňuje uložit sankci do výše tří miliónů korun.

Foto: MMS/Patrik Biskup, Právo

V plzeňském Tesku zbyla po lasagních s koninou jen prázdná přihrádka v chladícím boxu

„Celá situace nás velmi mrzí a s dodavatelem výrobků značky Nowaco budeme o celé věci jednat,“ uvedl mluvčí Teska Jan W. Dvořák s tím, že již došlo k preventivnímu stažení tohoto výrobku z prodeje.

„Zákazníkům, kteří mají doma tento výrobek a nemají k němu důvěru, nabízíme možnost vrácení peněz. Stačí, když budou kontaktovat pult služeb zákazníkům v jakémkoliv našem obchodě,“ dodal Dvořák.

Stažení z prodejní sítě

„Jde o šarže výrobků, které nebyly předmětem rychlého varování RASFF, ale byly do České republiky dovezeny v průběhu roku 2012 a začátkem roku 2013, tedy před vypuknutím aféry s koňským masem,“ sdělil Jan Tajovský, ředitel prodeje společnosti Bidvest Czech Republic, která potraviny pod značkou Nowaco do českých obchodů distribuuje.

Celkem společnost do Česka dovezla 3648 kartonů od těchto dvou šarží a ke dnešnímu dni má 557 kartonů skladem. „Po vypuknutí aféry jsme již žádné zboží do České republiky nedovezli,“ dodal Tajovský s tím, že na základě zjištěných skutečností bylo rozhodnuto stáhnout všechny výrobky těchto šarží z prodejní sítě.

Od lucemburského výrobce společnost Bidvest odebírala pouze tento jeden výrobek. Ostatní mražená hotová jídla NOWACO si společnost Bidvest vyrábí sama ve své továrně v Opavě, a to především z českých kontrolovaných surovin.

Anketa

Jedli jste někdy koňské maso?
ano
62 %
ne
38 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13125 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám