Hlavní obsah

Situace při odbavování na letištích je už klidnější

Právo, BBC, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé letišť a letecké společnosti dál zmírňují bezpečnostní opatření, přijatá minulý čtvrtek poté, co britské úřady oznámily zmaření přípravy atentátů na letadla do USA.

Článek

Na londýnských letištích se provádí méně osobních kontrol než v předchozích dnech, britské ministerstvo dopravy odvolalo nařízení, podle něhož nesměli cestující brát na palubu žádná příruční zavazadla. Zpřísněná opatření se týkala především letů do Británie a do USA a z těchto zemí. Zmírnění restrikcí v obou zemích proto následovala idalší letiště a letecké společnosti.

Do letadla už smějí i léky na předpis

Od úterý je i tam, kde to bylo dočasně omezeno, povoleno jedno příruční zavazadlo o rozměrech 45x35x16 centimetrů, tedy velikosti tašky na laptop nebo menšího batohu. Je opět povoleno brát na palubu mobilní telefony, přenosné počítače, fotoaparáty a jiná elektronická zařízení. Také třeba knihy nebo časopisy.

Zakázány jsou nadále veškeré tekutiny, gely, pěny, pasty, aerosoly, kosmetické a toaletní potřeby v tomto stavu.Je povoleno nezbytné minimální množství léků na předpis a kojenecká strava (osoba, která dítě doprovází, musí být připravena stravu ochutnat).

Výjimkou jsou nápoje a jiné předměty, které si cestující koupí po bezpečnostní kontrole v tranzitním prostoru letiště. Tato výjimka se ale netýká letů do Spojených států.

Bezprostředně před nástupem do letadla jsou cestující do USA znovu podrobeni kontrole. Letecké společnosti proto nakládají do letadel na transatlantické lety zvýšené množství pitné vody a dalších nápojů.

Zavazadla letí jiným letadlem než jejich majitelé

Provozovatelé letišť upozorňují, že veškerá elektronická zařízení bude třeba z příručních zavazadel vyndat a samostatně je zkontrolovat. Na to by měli cestující brát ohled při jejich balení a ukládání.

Vzhledem k tomu, že jsou důkladné prohlídce podrobováni nejen cestující, ale i odbavená zavazadla, stává se častěji než dříve, že je nestihnou naložit do stejného letadla, v němž sedí jejich majitel, a do cílového místa dorazí se zpožděním.

Je proto zvlášť důležité, aby každé zavazadlo bylo viditelně a srozumitelně označeno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám