Hlavní obsah

Síť hobbymarketů Baumax na Slovensku má převzít řetězec OBI

– Bratislava
Právo, ČTK, ivi

Rakouská síť hobbymarketů Baumax odchází po dvaceti letech ze slovenského trhu. Obchody má převzít řetězec OBI. V pondělí o tom informoval slovenský deník Hospodárske noviny.

Foto: Profimedia.cz

Logo na prodejně Baumax

Článek

List se odvolává na zdroj, podle něhož zaměstnancům obchodů Baumax se tato změna již oznámila. „Vaše otázky se odvolávají na fámy, které nemůžeme komentovat,“ reagovala mluvčí Baumaxu Monika Voglgruber s tím, že řetězec stále provozuje na Slovensku svou síť čtrnácti prodejen.

Baumax už delší dobu trápí finanční potíže a postupně rozprodává své pobočky v zahraničí. Před časem opustil maďarský trh. Jeho chorvatské prodejny se dostaly do insolvence. Na Slovensku Baumax loni podle portálu finstat.sk výrazně prohloubil ztrátu. Ta dosáhla částky 7,84 miliónu eur (215 miliónů korun), zatímco o rok dříve činila 0,6 miliónu eur.

„OBI působí na trzích střední Evropy, tak se logicky snaží využívat tuto pozici,“ domnívá se analytik společnost Home Credit Michal Kozub. Řetězec OBI by doplnil nabídku hobbymarketů působících na Slovensku. V zemi má obchody kromě Baumaxu také Hornbach, tento týden otevře svou první prodejnu společnost Bauhaus.

V Česku je pět let ve ztrátě

V České republice, kde provozuje 24 hobbymarketů, je Baumax ve ztrátě již pět let za sebou. Loni se prohloubila na 562 miliónů korun. Firma tvrdí, že přijala opatření, která ji pomohou v roce 2016 k návratu do zisku. Na konci loňského roku například spustila v omezeném zkušebním rozsahu e-shop.

O možnosti, že firma OBI převezme pobočky Baumax, informovala německá a rakouská média už v loňském roce. Média tehdy zmiňovala nejen obchody na Slovensku, ale i v Česku a dokonce Rakousku. Vedení Baumaxu tehdy zprávy, podle nichž se firma prodává a jedním ze zájemců je konkurenční síť OBI, popřelo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám