Hlavní obsah

Drsná šikana ve Škodě Auto: Kmenoví zaměstnanci zavírali agenturní pracovníky do beden

Novinky, ČTK, bož, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto rozdala výpovědi svým zaměstnancům, kteří podle zjištění zaměstnavatele šikanovali kolegy - zaměstnance agentury Manpower. Pracovníci automobilky podle týdeníku Škodovácký odborář zavírali agenturní zaměstnance do beden s materiálem a lili jim projímadlo do kávy. Informace týdeníku Novinkám potvrdila mluvčí automobilky Kamila Biddle. Policie se případem zatím nezabývá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Továrna Škoda auto v Kvasinách

Článek

„Nalákali spolupracovníka k bedně s materiálem, chytli ho za nohy i ruce a hodili ho do bedny, zavřeli nad ním víko a sedli si na něj, aby nemohl vylézt. Pak do bedny otvorem nastříkali sprej imitující exkrementy. Takto jej tam drželi dlouhé minuty,” uvedl týdeník.

„Jeden agenturní zaměstnanec měl naražená žebra a druhý pohmožděnou páteř a drobná poranění na hlavě,“ uvedl odborářský časopis. Jednání kmenových zaměstnanců označil za „doslova teror“.

„Jednomu kolegovi tajně vzali svačinu, chleba se salámem, který mu namazali vazelínou a vrátili zpět do batohu, aby ji snědl,“ popisuje Škodovácký odborář další příklad drsné šikany na pracovišti.

Problém byl i na straně mistra

Kmenoví zaměstnanci svým agenturním kolegům například také lili projímadlo do kávy, mazali vazelínou momentové utahovačky, aby se prosmekávaly v rukou při utahování. Stejně tak mazali dveře karoserie, aby dotyčnému upadly na zem, a ten tak zodpovídal za způsobenou škodu, napsal týdeník.

Problém byl i na straně mistra, který podle časopisu o všem věděl, ale proti agresorům nezasáhl.

Hlavní strůjcům hrozí zákaz vstupu

Šikanu svým vedoucím nahlásili dva agenturní zaměstnanci. Automobilka začala incidenty vyšetřovat, po 14 dnech rozdala firma obviněným zaměstnancům tento týden výpovědi.

„Z nepřípustného chování zaměstnanců byly okamžitě po ukončení vyšetřování vyvozeny důsledky v podobě pěti rozvázání pracovního poměru a jednoho upozornění na porušení povinností,” sdělila Novinkám mluvčí společnosti Kamila Biddle s tím, že šikana je netolerovatelná.

Dvěma hlavním strůjcům útoků hrozí doživotní zákaz vstupu do Škoda Auto.

Desetitisíce superbů musí do servisu. Chyba softwaru nemusí odhalit problém s blinkry

AutoMoto

Mladoboleslavská policie se případem zatím nezabývá. „Dosud jsme neobdrželi žádné trestní oznámení,” sdělila Novinkám policejní mluvčí Lucie Nováková. Její kolegové ale podle ní o šikaně v továrně ví prostřednictvím médií a není vyloučeno, že bude ve věci zahájeno vyšetřování.

Škoda Auto loni dodala celosvětově 1,25 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích.

V České republice zaměstnávala Škoda Auto k 31. říjnu více než 33 700 lidí, dalších zhruba 3200 lidí jsou agenturní zaměstnanci, tvoří tak necelých deset procent z celkového počtu pracovníků automobilky.

Reklama

Související témata:

Související články

Škodě Auto vzrostl zisk i tržby

Provozní zisk automobilky Škoda Auto za devět měsíců letošního roku stoupl o 8,5 procenta na 1,2 miliardy eur (30,7 miliardy Kč). Tržby se zvýšily o 17,6...

Výběr článků

Načítám