Hlavní obsah

Sice nejhorší v historii, ale vlastně celkem dobrý výsledek, hodnotí analytici propad ekonomiky

Novinky, bož

Propad české ekonomiky ve druhém čtvrtletí je sice největší v historii, ale výsledek rozhodně předčil očekávání, a proto v žádném případě není tragický, uvedli analytici k aktuálnímu odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle statistiků se hrubý domácí produkt (HDP) Česka meziročně propadl o 10,7 procenta, mezi čtvrtletími pak klesl o 8,4 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Pokles byl o něco nižší, než se očekávalo. Třeba Česká národní banka (ČNB) v posledním odhadu hovořila o propadu o 11,6 procenta, ale objevovaly se i horší odhady.

„Sice nejhorší v historii, ale rozhodně ne tragický,“ uvedl k poklesu české ekonomiky analytik ČSOB Petr Dufek.

„Na to, jak si ve druhém čtvrtletí vedl automobilový průmysl, kde se vyrobilo meziročně o polovinu aut méně, nebo některé služby, které se na dva měsíce propadly na nulu, jde vlastně ještě o docela dobrý výsledek. A dokonce i ve srovnání s některými dalšími evropskými zeměmi,“ dodal.

Ekonomiku podle Dufka podržela opatření na podporu likvidity a kurzarbeit, který zatím zabránil většímu propouštění. Dufek ale poznamenal, že vzhledem k nedostatku podrobností zatím nemá smysl „vyvozovat hluboké závěry“.

Česká ekonomika spadla o 10,7 procenta, nejvíc v historii ČR

Ekonomika

Podobně to vidí i analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. „Ačkoliv se jedná o bezpečně nejhorší výsledek v tuzemské historii, výsledek přesto pozitivně předčil očekávání,“ poznamenal.

„Pokud jde o jednotlivé sektory, pokles vykázaly téměř všechny, speciálně pak průmysl, obchod, doprava, ubytování a pohostinství,“ upřesnil Hradil.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla nejvíce od roku 1970

Ekonomika

Hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň připomněl, že z aktuálního odhadu vychází Česko lépe než Německo, kde se HDP ve stejném čtvrtletí propadl meziročně o 11,7 procenta. „Je tak stále možné, že se nejhrozivější scénáře OECD pro celoroční úhrn v Česku nenaplní a s propadem za rok 2020 zůstaneme pod 10 procenty,” dodal.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Pavla Sobíška duben při více než 20procentním propadu produkce představoval dno recese.

„Od května ale začalo oživení, které, soudě podle údaje za celý kvartál, zřejmě v červnu výrazně zesílilo. Otázkou samozřejmě zůstává spolehlivost rychlého odhadu ČSÚ,“ uvedl Sobíšek.

Reklama

Související články

Americká ekonomika hlásí dramatický propad

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zaznamenala meziroční pokles o 9,6 procenta. Oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku tamní hrubý domácí produkt (HDP)...

Výběr článků

Načítám