Hlavní obsah

Shoda bohatých a chudých na jednání WTO v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANCÚN

Postoje dvou hlavních světových bloků byly v neděli na začátku posledního dne ministerské konference Světové organizace (WTO) v Mexiku nadále značně vzdálené. Sobotní kompromisní návrh vedení organizace v klíčové otázce zemědělského obchodu vyvolal kritiku jak u rozvojových, tak u průmyslových zemí.

Foto: PČR Zlín
Článek

Na plánu, který předložil předsedající konference, mexický ministr zahraničí Luis Ernesto Derbez, nacházeli důvod ke kritice téměř všichni účastnící jednání. "Tento text, tak jak nyní vypadá, není přijatelný pro nikoho. Zdá se, že pozice vyjednavačů jsou zabetonovány," řekl novinářům po sobotním vyjednávání v plážovém letovisku Cancún mluvčí WTO Keith Rockwell.

Chudé a rozvojové země, vedené skupinou předních zemí třetího světa G21, požadují, aby Evropská unie a Spojené státy zrušily vysoké subvence pro své farmáře. Tím chce třetí svět odstranit bariéru, přes kterou se nedotované produkty z chudších zemí nemohou uplatnit na světových trzích.

Bohaté mocnosti však požadují, aby ústupky byly oboustranné, a naléhají proto na snižování dovozních cel, což řada chudých zemí nechce. EU si stěžuje, že navržený plán jde příliš daleko v omezování subvencí a výměnou za to nic významného nenabízí. Pro Francii, hlavního zastánce subvencí, je text kvůli konkrétním termínům rušení podpor zcela nepřijatelný.

Rozvojové země kritizují návrh naopak kvůli tomu, že je na snižování subvencí příliš mírný. Řadě z nich se nelíbí ani to, že by musely otevřít své silně chráněné trhy. Navzdory kritice není zatím nikdo ochoten celé jednání v Mexiku odepsat.

Na mrtvém bodě

Výsledkem pětidenní konference WTO má být příprava půdy pro završení takzvaného Katarského globálního kola liberalizace obchodu do konce příštího roku. Právě zemědělství je klíčem k osudu celého kola, protože bez vyřešení této otázky nejsou rozvojové země ochotny bavit se o dalších oblastech.

"Pokud nedojde k významnému posunu v oblastech našeho zájmu, je zde riziko, že se nedostaneme nikam," řekl brazilský ministr zahraničí Celso Amorim. Návrh deklarace také popuzuje velkou část členů WTO tím, že vychází vstříc EU a Japonsku požadavkem na zahájení rozhovorů o pravidlech pro zahraniční investice. V tom obě průmyslové mocnosti nemají téměř žádnou podporu a proti této představě naopak ostře vystupuje na 70 zemí třetího světa.

Diplomaté poukazují na to, že v případě nezdaru v Cancúnu bude nynější obchodní kolo na delší dobu zmrazeno. Příští rok se totiž v USA konají prezidentské volby a do EU vstupuje desítka nových členů včetně České republiky, takže na obchodní jednání nezbude moc času. O další roky by se tak odsunula naděje na zlepšení ekonomické situace stovek miliónů lidí v chudých zemích světa. Světová banka odhadla, že globální úroveň příjmů by se díky nové obchodní dohodě zvýšila o 500 miliard dolarů ročně.

Reklama

Související články

Francouzský radikál Bové do Mexika nesmí

Francouzská justice zakázala ekologickému aktivistovi Jose Bovému cestu do Mexika. V Cancúnu začíná summit WTO a již nyní jsou hlášeny protestní akce...

Výběr článků

Načítám