Hlavní obsah

Francouzský radikál Bové do Mexika nesmí

Novinky, Alexandr Petržalka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANCÚN

Francouzská justice zakázala ekologickému aktivistovi Jose Bovému cestu do Mexika. V Cancúnu začíná summit WTO a již nyní jsou hlášeny protestní akce antiglobalistů.

Foto: Kateřina Konečná

Zámek Lysice

Článek

Bové (50) je už měsíc podmíněně na svobodě, když si odpykal šest týdnů z desetiměsíčního trestu za dva případy ničení polí s geneticky modifikovanými plodinami. Díky prezidentské amnestii byl sice propuštěn, ale nesmí opustit Francii.

Soudce Xavier Puel na doporučení veřejného žalobce z Millau, kde je Bové hlášen, zamítl žádost aktivisty o dočasnou změnu pobytu. Bové proto oznámil, že proti cancúnskému jednání WTO zorganizuje "symbolickou demonstraci" ve francouzském městečku s podobným jménem - Cancon.

Mohutným knírem zdobená tvář padesátiletého chovatele ovcí se stala jedním ze symbolů antiglobalistického hnutí. Francouzi ho považují nikoli za násilníka, ale za hrdinu. Jejich srdce si získal v roce 1998, když rozbil zařízení jedné z restaurací sítě McDonald´s

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám