Hlavní obsah

Shell stopne nákupy ruské ropy a plynu

• Aktualizováno

Společnost Shell přestane nakupovat ropu a zemní plyn z Ruska. Za nákup zlevněné ropy z minulého týdne se firma omluvila.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Logo Shell

Článek

„Jsme si vědomi, že naše rozhodnutí z minulého týdne nakoupit ruskou ropu v Rusku, nebylo správné a omlouváme se,“ uvedl výkonný šéf firmy Ben van Beurden, citovaný agenturou Reuters.

Ruskou ropu nakoupil Shell od švýcarského obchodníka Trafigura za rekordně nízkou cenu: oproti středomořské ropě Brent byla cena o 28,5 dolaru za barel nižší.

Shell uvedl, že jeho odchod z Ruska bude postupný. Firma nejprve omezí nákupy na takzvaném promptním trhu, kde se nakupují suroviny k okamžitému dodání.

Firma vycouvá z Nord Streamu 2

Společnost rovněž plánuje ukončit svou účast na plynovodu Nord Stream 2, který spojuje Rusko s Německem. Shell spadá do konsorcia, které pomáhalo výstavbu plynovodu financovat.

Rusko pohrozilo přerušením dodávek plynu

Evropa

Rusko se odmítání své ropy brání. Vicepremiér Alexandr Novak v pondělí varoval, že pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy, Moskva by mohla přerušit vývoz plynu na evropský trh. Na ruském plynu je Evropská unie závislá mnohem více než na ruské ropě.

K zákazu dovozu ruské ropy se nejvíce mají Spojené státy, které jsou připravené tak učinit i bez účasti evropských spojenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám