Hlavní obsah

Shell kvůli odchodu z Ruska odepíše miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shell kvůli odchodu z Ruska v reakci na napadení Ukrajiny odepíše čtyři až pět miliard dolarů (téměř 90 až 112 miliard Kč). Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost to uvedla ve svém čtvrtečním sdělení. Částka je vyšší, než firma odhadovala dříve. Podle serveru CNBC oznámení nabízí první pohled na potenciální finanční dopady odchodu z Ruska na západní ropné společnosti.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Čerpací stanice společnosti Shell. Ilustrační snímek

Článek

„Pro výsledky za první čtvrtletí roku 2022 se očekává, že dopad znehodnocení dlouhodobého majetku po zdanění a dodatečné poplatky (např. odpisy pohledávek, očekávané úvěrové ztráty a nevýhodné smlouvy) související s aktivitami v Rusku bude čtyři až pět miliard dolarů,” uvedl ve čtvrtek Shell, který dříve ztráty spojené s odchodem z Ruska odhadoval na 3,4 miliardy dolarů.

Firma nicméně v prvním čtvrtletí těžila z rostoucích cen ropy a plynu. Ropa se v průměru prodávala za více než 100 dolarů za barel, což je nejvíce od roku 2014, zatímco evropské ceny plynu dosáhly rekordního maxima. Výsledky za první kvartál spolu s podrobnými dopady války na Ukrajině podnik zveřejní 5. května.

Bidenova administrativa zvažuje uvolnění až 180 milionů barelů z ropných rezerv

Válka na Ukrajině

Největší světový obchodník se zkapalněným zemním plynem (LNG) uvedl, že zisky z obchodování s LNG by měly být ve čtvrtletí vyšší než v předchozích třech měsících. Zisky z obchodování s ropou mají být ve čtvrtletí "výrazně vyšší“.

Začátek roku 2022 znamenal pro ropný a plynárenský průmysl jedno z nejturbulentnějších období za poslední desetiletí.

Západní společnosti včetně Shellu se rychle stáhly z Ruska, přerušily obchodní vazby a ukončily své tamní společné podniky. Shell 8. března oznámil, že přestane kupovat ruskou ropu a zemní plyn, uzavře v zemi své čerpací stanice a ukončí další podnikatelské aktivity, které v Rusku má.

Shell stopne nákupy ruské ropy a plynu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám