Hlavní obsah

Sestup ČEZ převážil zisky jiných

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská burza zahájila nový týden výběrem zisků z předešlých dní. Vzala si tak vzor spíše z velkých evropských trhů než ze svých středoevropských sousedů. Rozhodující byl vývoj kurzu nejsilnější české akcie - energetického podniku ČEZ, který oslabil o 1,27 procenta na 831,80 Kč.

Článek

Sestup ČEZ při velkém objemu obchodů se prosadil i při novém nákupním doporučení analytiků Patria Finance, kteří radí "nakupovat" a cílovou cenu zvýšili na 1030 Kč z předchozích 864 Kč. Podle přesvědčení Patrie bude ČEZ těžit z dalšího růstu cen elektřiny, které v domácím prostředí výrazně zaostávají za úrovněmi v Německu. Další růstové možnosti pro ČEZ jsou i v akvizicích ve střední a východní Evropě.

Erste Bank oslabila o 0,56 procenta na 1426 Kč, Komerční banka posílila o 1,10 procenta na 3492 Kč. Erste v pozvánce na valnou hromadu uvedla, že žádá o schválení vydání až 90 miliónů nových akcií v průběhu příštích pěti let.

Nejvíce zpevnily akcie lucemburské realitní firmy Orco, a to o 3,11 procenta na 2946 Kč. Společnost na konci uplynulého týdne oznámila vydání až 1 miliónu nových akcií. Naproti tomu akcie Philip Morris ztratily 2,06 procenta a uzavřely na 14 556 Kč. Kutnohorský výrobce cigaret na pondělní valné hromadě schválil výplatu hrubé dividendy 1112 Kč na akcii. Z loňského čistého zisku 3,053 miliardy Kč dá firma na dividendy celkem 3,052 miliardy Kč. Index PX klesl o 0,31 procenta na 1546,1 bodu.

Evropské akcie v pondělí převážně oslabovaly. Po třech dnech zisků nastal čas na jejich výběr. Ztrácely například farmaceutické firmy. Švýcarský Novartis klesl o 1,5 procenta, když výsledky divize generických léků zklamaly investory, a to i přes značné celkové zisky. Dolů směřovaly také kurzy akcií největších rivalů Novartisu, GlaxoSmithKline a Sanofi-Aventis.

Deutsche Telekom posílil o čtyři procenta po informaci, že německá banka spravující státní podíly prodá balík jeho akcií odpovídající podílu 4,5 procenta americké firmě Blackstone. Pokračoval také růst kurzů akcií těžebních a zpracovatelských firem, které těží z rychlého růstu cen komodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám