Hlavní obsah

Senátoři schválili kompenzace zemědělských škod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Až čtyři tisíce korun za hektar úrody, kterou zničilo počasí, budou moci dostat zemědělci od státu, pokud prezident podepíše zákon o plemenitbě. Návrh státní kompenzace v celkové výši 1,4 miliardy korun totiž ministr zemědělství Jaroslav Palas přidal k novele, kterou ve čtvrtek schválil Senát.

Foto: Magda Doležalová
Článek

Senátoři o nekoncepční kompenzaci dlouho diskutovali, nakonec se ale shodli na tom, že dotace je vzhledem k výši ztrát zapříčiněných na jaře suchem nutná. Pro návrh, který už schválila Sněmovna, bylo 61 z 69 hlasujících členů horní komory.

Novela se ale týká označování hospodářských zvířat a jejich evidence. Ministerstvo ji připravilo kvůli harmonizaci českého práva s předpisy Evropské unie. Ta požaduje přesnou evidenci kvůli obavám z dalšího možného šíření tzv. nemoci šílených krav a dalších nebezpečných nákaz zvířat.

Novela nově upravuje označování a evidenci skotu, oslů a jejich kříženců s koňmi. Rozšiřuje evidenci také o neplemenné ryby, jejichž seznam je převzatý ze směrnic EU, a dále o evidenci chovatelů a hospodářství.

Dozorčí činnost státních orgánů má nově zahrnovat i kontrolu povinností týkajících se označování hospodářských zvířat. Rozšířit se mají sankce za nesplnění povinností ukládaných plemenářským zákonem.

Reklama

Související články

Zemědělce po třech letech opět postihlo sucho

Zemědělce po třech letech znovu postihlo sucho. Po loňských povodních a zimě s velkými výkyvy teplot to bude pravděpodobně další zničující zásah do jejich...

Výběr článků

Načítám