Hlavní obsah

Senát schválil výhodnější daně pro rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Horní komora parlamentu ve čtvrtek odhlasovala novelu zákona o dani z příjmů. Zavádí společné zdanění manželů a také daňové zvýhodnění, pokud má rodina dítě. Na každém může na daních ročně ušetřit až 6000 korun. Součástí zákona budou i zrychlené odpisy majetku.

Foto: Zlínský kraj

Nové sanitky.

Článek

Na daňových úlevách na děti vydělají především rodiny, kde mají oba rodiče velmi nízký příjem. Pokud na daních kvůli nízkým příjmům zaplatí méně, než by tvořily daňové úlevy, úřady jim rozdíl zpětně doplatí. Pro rodiny s průměrnými příjmy je výhodnější stávající systém danění. Úlevy nahradí dosavadní odečitatelnou položku.

"Tento zákon pokládám za jeden z nejdůležitějších, který se mi podařilo prosadit. Daňové úpravy pomohou nízko a středně příjmovým rodinám s dětmi a podpoří hospodářský růst," řekl autor zákona, ministr financí Bohuslav Sobotka. Novelu ještě musí podepsat prezident. Pokud tak učiní, začne platit od začátku příštího roku.

Výhody jen pro rodiny s dětmi

Rodiny s dětmi mohou využít i tzv. společné zdanění manželů. To znamená, že příjmy manželů se v daňovém přiznání sečtou, vydělí dvěma a daň se vypočte z každé poloviny. Novinka je atraktivní pro rodiny, kde jsou vyšší rozdíly v příjmech mezi manžely. 

Nová opatření, největší v tomto směru od roku 1993, přinesou výhody většině rodin s dětmi. Například v rodině se dvěma dětmi, kde manžel vydělává 18 000 hrubého měsíčně a manželka 12 000 korun, získají navíc 3315 korun ročně. Jestliže jeden z manželů má průměrnou mzdu 16 000 měsíčně a druhý nepracuje a mají dvě děti, při uplatnění slev a společného zdanění ušetří přes deset tisíc korun ročně.

Ministerstvo financí předpokládá, že novela v roce 2005 ušetří daňovým poplatníkům 3,6 miliardy korun.

Pomoc i podnikatelům

Novela zákona rovněž významně ulevuje i podnikatelské sféře, a to zkrácením odpisových lhůt od 1. ledna. U movitého majetku v první odpisové skupině, kam patří počítače, kancelářské a zemědělské stroje, nástroje a nářadí, měřicí přístroje, faxy apod., se má zkrátit doba odpisování ze čtyř na tři roky.

Ve druhé skupině se má zkrátit doba odpisování ze šesti let na pět let a ve třetí z dvanácti na deset let. U osobních aut a autobusů se současné lhůty zachovají. U nehmotného majetku se má zkrátit doba odpisování ze čtyř na tři roky.

 Zvýší se limit, do jehož výše mohou podnikatelé promítnout do svých nákladů nákup auta, a to z 900 000 na 1,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám