Hlavní obsah

Senát schválil důchodový věk 63 let

Novinky, ČTK, Hana Kadečková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři schválili prodloužení důchodového věku na 63 let pro muže a bezdětné ženy. Pokud zákon, který patří do balíku reformy financí, podepíše i prezident republiky, pak se bude v prodlužování věku odchodu do důchodu pokračovat i po roce 2007.

Foto: produkce Krásno

film Krásno

Článek

V roce 2013 tak muži a bezdětné ženy budou odcházet do penze v 63 letech. Ženy s dětmi budou o něco zvýhodněny. Ty, které vychovaly alespoň pět dětí, odejdou už v 59 letech, v 60 letech budou odcházet do penze ženy se třemi nebo čtyřmi dětmi, v 61 letech ženy s dvěma dětmi a v 62 letech ženy s jedním dítětem.

Zruší se dočasně krácený předčasný důchod. Výhoda odejít do dočasně kráceného předčasného důchodu bude ponechána pouze lidem s částečnou a plnou invaliditou.

Vládní koalice tak podle očekávání přehlasovala odpůrce novely z řad opoziční ODS, podle nichž předloha není systémovou změnou a zvýší nezaměstnanost. Odborářský předák Milan Štěch (ČSSD) se neúspěšně pokusil zrušit jak zvýšení věku pro odchod do penze, tak tvrdší podmínky pro předčasný odchod do důchodu, neboť podle něj v době nárůstu nezaměstnanosti nepřinese požadovaný efekt. "Je třeba spíše hledat řešení k nastartování vyššího hospodářského růstu," míní Štěch.

Novela také předpokládá, že lidem, kteří studovali před rokem 1996, se bude do doby penzijního pojištění dál započítávat i střední škola.

Krátkodobá nemocenská se sníží

Senátoři ve středu večer schválili rovněž změnu zákona o nemocenských dávkách, která bude od ledna příštího roku znamenat jejich snížení. Procentní sazba nemocenského za první tři dny marodění se sníží z 50 na 25 procent. Přijatá verze bude znamenat, že maximální nemocenská za jeden den se sníží ze současných 303 Kč na pouhých 139 korun. V prvních 14 dnech nemoci se bude pro výpočet nemocenské započítávat denní příjem do 480 Kč pouze z 90 procent (dosud ze 100 procent). Maximální denní nemocenská bude tedy dosahovat od čtvrtého do 15. dne nemoci 386 korun, zatímco v současnosti dosahuje 419 Kč.

"Systém má posloužit těm, kteří skutečně nemocní jsou. Na druhé straně by měl vyloučit různé spekulace," uvedl před senátory ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Podle něj by měla novela omezit zneužívání krátkodobých pracovních neschopností. S tím Štěch nesouhlasí. Jak řekl Právu, jde pouze o plošné restrikce, které se dotknou i poctivých lidí, kteří nikdy systém nemocenských dávek nezneužívali. Nicméně neprošel jeho pozměňovací návrh, aby se dávky v prvních třech dnech nekrátily.

Živnostníkům, tedy osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), se postupně v průběhu tří následujících let zvýší minimální roční vyměřovací základ pro placení pojistného z dnešních 35 na 50 procent z rozdílu mezi dosaženými příjmy a vykázanými výdaji v kalendářním roce.

Zruší se příspěvek na dopravu

Ze sociálních dávek se reforma dotkne příspěvku na dopravu. Jak senátoři ve čtvrtek schválili, dojíždějící studenti přijdou od ledna o příspěvek na dopravu. Podle Škromacha totiž tato dávka nepatří do sociálního systému a má být nahrazena zavedením žákovských slev na jízdném.

Matky a otcové pečující o malé děti do čtyř let si k rodičovskému příspěvku ve výši 2552 korun měsíčně budou moci od ledna přivydělat kolik budou chtít a o dávku nepřijdou. Zatím je jejich měsíční příjem omezen částkou 3480 korun. I nadále však bude zachována povinnost celodenní osobní řádné péče o dítě. Rodinám s dětmi, které žádají o sociální dávky, se do příjmu nebude započítávat výdělek jejich studujícího potomka během letní prázdninové brigády. Ten si bude moci přivydělat aniž by tím ohrozil nárok rodiny na dávky.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválila zvýšení důchodů

O přestávce jednání kabinetu potvrdil Právu ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, že vláda schválila zvýšení penzí s účinností od ledna příštího...

Ženy berou o 1500 korun nižší penze než muži

Ve starobním důchodu je dnes téměř dvakrát více žen než mužů. Jejich penze je však v průměru o téměř 1500 korun nižší než u mužů. Chystaná důchodová reforma,...

Výběr článků

Načítám