Hlavní obsah

Semínka neznámých rostlin z Číny dostali i lidé v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělský ústav dostal dvě oznámení o tom, že lidem v ČR přišly nevyžádané zásilky semen z Číny. Pokud by je někdo obdržel, nemá je vysévat, sdělila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Ivana Kršková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V některých evropských státech takto lidé dostali již tisíce zásilek, podobnou situací se v létě zabývaly i Spojené státy americké.

Američanům chodí z Číny balíčky s neznámými semínky. Úřady před nimi varují

Amerika

"Únik a následné šíření exotických škůdců z těchto zásilek může nejen ohrozit rostliny pěstované přímo u vás doma, ale také ohrozit biodiverzitu a pěstované hospodářské plodiny i volně žijící rostliny, včetně vzniku velkých ztrát ekonomických," vysvětluje ústav.

Semínka jakých rostlin se v balíčku nacházejí, není známo. "Jedná se o semena okrasných rostlin, ale bližší specifikaci prozatím nemáme k dispozici," dodala Kršková.

Zásilky nemají rostlinolékařské osvědčení ze země původu, podle ústavu jde o vysoce rizikový nelegální dovoz rostlin bez garancí zdravotního stavu.

Úřad vyzval občany, aby o podobných nálezech informovali mailem , nejlepší by však podle nich bylo odevzdání "dárkových" balíčků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám