Hlavní obsah

Selhali jsme, za energetickou drahotu je zodpovědná celá vláda, řekla kajícně Maláčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle končící ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) selhal v situaci s předraženými energiemi stát, a to v čele s ministerstvem obchodu a průmyslu. Odpovědnost podle ní nicméně nese celá vláda. Uvedla to v úterý na tiskové konferenci.

Jana Maláčová o energiíchVideo: ČTK

 
Článek

„Za velmi složitou situaci s energiemi nemohou lidé, ale stát. Selhala ochrana spotřebitele ze strany státu, a to konkrétně ze strany ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu,“ řekla Maláčová.

„Odpovědnost nese nicméně celá vláda,“ doplnila k situaci kolem Bohemia Energy, která před několika týdny ukončila činnost.

Briefing ministerstva práce a sociálních věcí k aktuální situaci na trhu s energiemiVideo: ČTK

Písařík: Byl to podraz bank. Klientům Bohemia Energy se omlouvám

Ekonomika

Nejdůležitější je podle ní teď to, aby bývalí klienti Bohemia Energy přešli od dodavatelů poslední instance (DPI) k běžným dodavatelům. „Doposud to udělala čtvrtina klientů,“ řekla. A upozornila, že přejít k novému dodavateli lze i přes internet.

Finanční pomoc

Ministerstvo práce a sociálních věcí pak chystá pomoc pro lidi, kteří nebudou moci zaplatit vysoké ceny energií.

„Ve chvíli, kdy opustíte režim DPI, bude vám vykázáno vyúčtování. V této fázi přichází na řadu ministerstvo práce a sociálních věcí. Pomůžeme vám s nedoplatky ve chvíli, kdy na to nebudete mít,“ uvedla Maláčová.

Dodavatelé se ohradili proti Písaříkově kritice, že zneužili situace

Ekonomika

Pomoc ale bude limitovaná časově do konce roku. „Lidé budou muset přejít do té doby k novému dodavateli a nechat si poslat vyúčtování,“ uvedla. Poté dostanou od státu finanční pomoc.

V případě, že lidé již dávky zaplatili a nezbyly jim peníze například na nájem, mohou si podle ministryně Maláčové žádat o normální mimořádnou pomoc. „Dávka je příjmově testovaná, je to ale standardní věc,“ nastínila.

Výběr článků

Načítám