Hlavní obsah

Šejkové mají málo peněz z ropy a musejí zbrojit. Poprvé v historii zavedli DPH

Novinky, tov, bož

Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie zavedly od Nového roku poprvé v historii daň z přidané hodnoty (DPH) pět procent. K administrativně náročné daňové revoluci státy vedly nižší příjmy z ropy a rostoucí výdaje na armádu. Zdanění podléhají pohonné hmoty, potraviny nebo služby.

Foto: Profimedia.cz

Dubaj ve Spojených arabských emirátech.

Článek

Spojené arabské emiráty očekávají, že na dani za první rok vyberou zhruba 12 miliard dirhamů (71 miliard korun), což je skoro jedno procent ročního HDP země. Příjem z DPH se má postupně zvyšovat díky hospodářskému růstu.

Se zvyšováním sazby nad pět procent se zatím nepočítá – případně by mu musela předcházet důkladná analýza. Pro srovnání, v zemích EU se základní sazba DPH pohybuje mezi 17 až 27 procenty.

Ze začátku se úřady budou snažit zaregistrovat všechny firmy s ročními tržbami nad 100 tisíc dolarů (2,2 miliónu korun).

Kromě Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů v budoucnu plánují zavedení daně z přidané hodnoty i Kuvajt, Katar, Omán a Bahrajn, které s nimi tvoří Radu pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC).

Země tak chtějí snížit závislost na příjmech z ropy. Podle britského listu The Independent mají navíc státy GCC v poslední době vyšší výdaje na obranu v důsledku válečných konfliktů v Sýrii a Jemenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám