Hlavní obsah

Šéfové Hyundai jednali s Paroubkem o nové továrně

Právo, Jakub Svoboda, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedení Hyundai je v Česku. Jeden z nejvyšších představitelů korejské automobilky Kim Dong-džin ve středu přicestoval do České republiky, aby s vládou dojednal podmínky plánované výstavby nové obří továrny na severní Moravě.

Článek

Jak Právu včera sdělil dobře informovaný zdroj, Dong-džin svoji třídenní návštěvu Česka zahájil ve středu pozdě večer schůzkou s premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem.

Ve čtvrtek by se měli korejští manažeři rovněž sejít se zástupci Moravskoslezského kraje, kteří by je měli informovat, jak probíhají jednání s vlastníky pozemků v Nošovicích. Hejtman Evžen Tošenovský by měl totiž do čtvrtka meziresortní komisi oznámit, zda je tam území pro investici zajištěno.

Podle zdroje Práva čtvrteční a páteční jednání s Korejci zřejmě definitivně rozhodnou o osudu investice za 35 až 40 miliard korun s roční výrobou 300 tisíc vozů. Jednat se má i o podpoře, kterou stát může Hyundai na její investici poskytnout.

Podle Urbana může Hyundai počítat se zhruba podobnými investičními pobídkami, jež dostala automobilka TPCA při výstavbě svého závodu u Kolína. "Pobídky by se měly pohybovat zhruba v úrovni 15 procent celkové investované částky," řekl Právu.¨

Kraj stále nemá vykoupenu všechnu půdu

Moravskoslezský kraj podle posledních informací již uzavřel smlouvy s 95 procenty vlastníků pozemků a domů, nebo má příslib prodeje. "Pokud to nebude sto procent, Hyundai v Nošovicích nebude," prohlásil před několika dny Tošenovský.

Ve středu v podvečer se proto ještě sešel se starousedlíky v Nošovicích a pokoušel se je znovu přesvědčit, aby půdu pro zónu prodali. Ani jeden z účastníků schůzky, které Právo oslovilo, však nechtěl k výsledkům cokoli říci.

Zemědělské družstvo vlastníků v Nošovicích sice nesouhlasilo s podmínkami, které nabídl kraj, pokud družstevníci uvolní pozemky pro zónu, nicméně vyzvalo k jednání o kompromisu. Kraj původně zemědělcům nabídl kompenzaci 60 miliónů korun a pětiletý pronájem náhradní půdy. Družstvo ale požadovalo 147 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám