Hlavní obsah

Sedm procent řidičů nepřezouvá letní pneumatiky, zjistil průzkum

Praha

Celých sedm procent českých řidičů letní pneumatiky na zimní vůbec nepřezouvá a ohrožuje tak nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Téměř pětina Čechů přezouvá pneumatiky až ve chvíli, kdy napadne první sníh. Vyplývá to z průzkumu, který pro pojišťovnu Direct uskutečnila společnost IBRS na reprezentativním vzorku 1000 respondentů.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Článek

"Průzkum ukázal, že 37 procent řidičů přezouvá na zimní pneumatiky, pokud teploty klesnou pod 7 °C. Každý pátý řidič pak přezouvá pneumatiky, když už se na letních necítí bezpečně," uvedl tiskový mluvčí pojišťovny Tomáš Zavoral s tím, že řidiči by se měli na vozovce chovat zodpovědně a uvědomit si, že na ní nejezdí sami.

Podle policejních statistik nehodovosti dochází v zimních měsících k většímu počtu dopravních nehod. Nedodržování základů bezpečné jízdy k tomu výrazně přispívá. Letní pneumatiky v zimě výrazně prodlužují brzdnou dráhu a snižují ovladatelnost auta.

Prodejci nyní začínají pociťovat růst zájmu o zimní pneumatiky v souvislosti s blížícím se studenějším počasím. Předpověď pro tento týden například slibuje sněžení již od středních poloh. Poptávka po zimních pneumatikách u některých prodejců vzrostla o 60 až 70 procent, zvýšil se také provoz v pneuservisech.

Anketa

Používáte zimní pneumatiky?
Ano
90 %
Ne
10 %
Celkem hlasovalo 7952 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám