Hlavní obsah

Schillerová: Česko potřebuje důchodovou reformu, ale i zdroje

– Praha
Právo, Jiří Novotný

S chystanou důchodovou reformou pomohou Česku odborníci z Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V nedělní Partii TV Prima to sdělila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Česko podle ní reformu potřebuj, potřebuje však vyřešit i její financování.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Důchodová komise funguje už přes rok a vůbec neřeší zdroje. To je pro mě nepřijatelné. Vždyť když budete stavět dům, nejprve si spočítáte, kolik peněz na to máte, a teprve pak vypracujete projekt. Jinak byste měli jen vzdušné zámky,“ prohlásila Schillerová.

Podle ní žádná z variant reformy, které nedávno zveřejnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), neřeší základní problém. Tím je dlouhodobá finanční udržitelnost veřejných financí, a tedy penzí na důstojné úrovni.

Adaptace místo reformy? Hrozí nízké důchody, práce do 69 let nebo obří deficit

Ekonomika

„Odborníci z OECD už do ČR přijeli a začínají pracovat. Své návrhy na provedení důchodové reformy mají vládě předložit do konce července,“ informovala Schillerová.

Ministryně financí opět zopakovala své připomínky ke zvažovanému nultému pilíři, tedy k zaručenému minimálnímu důchodu ve výši 10 500 korun měsíčně. Jak upozornila, státní rozpočet by to přišlo ročně na 304 miliard korun, což by bylo neufinancovatelné.

Podle komise pro spravedlivé důchody by se měl nynější veřejný důchodový pilíř rozdělit na dva. Nultý, z nějž by se platil solidární základní důchod z daní, a zásluhový první pilíř podle odpracovaných let a výdělků lidí.

Reforma penzí? Depresivní i na české poměry, reagují experti na návrhy Maláčové

Ekonomika

Nestavět jenom vzdušné zámky

„Důchodová komise funguje už přes rok a vůbec neřeší zdroje. To je pro mě nepřijatelné. Vždyť když budete stavět dům, nejprve si spočítáte, kolik peněz na to máte, a teprve pak vypracujete projekt. Jinak byste měli jen vzdušné zámky,“ prohlásila Schillerová.

Jak zdůraznila, lidi je třeba více motivovat ke spoření na důchod, které by mohlo být od určitého věku povinné.

Foto: Novinky

Tři varianty představené ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD)

Připravit důchodovou reformu bylo jednou z priorit programového prohlášení vlády Andreje Babiše (ANO). Předseda koaliční ČSSD Jana Hamáčka ale nedávno vyslovil vážnou obavu, že se to konce funkčního období této vlády nestihne.

Pochybnosti má i Schillerová, Podle ní je však určitě možné přijmout do voleb alespoň parametrické změny důchodů. Umožnit například lidem s fyzicky náročným povoláním dřívější odchod do penze bez krácení její výše.

Spory se vedou také o zrušení superhrubé mzdy, které by umožnilo nechat lidem z výplaty o pár stovek víc peněz. Jak Schillerová připomněla, i toto opatření má vláda ve svém programovém prohlášení.

„Způsobilo by to ovšem velkou díru ve státním rozpočtu. Ve vládní koalici je tedy třeba položit všechny argumenty na stůl a posoudit, zda zrušení superhrubé mzdy mezi prioritami nechat,“ uvedla ministryně financí.

Švédský historik: Penzijní reforma se u nás povedla, důležitá byla široká shoda

Ekonomika

Důchodová komise přišla se třemi variantami reformy – „spravedlivou“, „technickou“ a „úspornou“.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) prosazuje „spravedlivou“ variantu. Ta počítá se základní solidární penzí z nultého pilíře ve výši 30 procent průměrné mzdy a zásluhovou částí za odpracované roky a odvody s bonusem za vychované dítě, který by mohl činit 500 korun.

Nízké penze by se lidem do základního důchodu doplácely. Solidární část by se valorizovala podle růstu mezd a zásluhová podle inflace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám