Hlavní obsah

Schillerová bude letos potřebovat na financování dluhu 731 miliard korun

Ministerstvo financí bude letos potřebovat na financování státního dluhu 730,6 miliardy korun. To je o 459,5 miliardy korun více, než úřad původně plánoval v prosincové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2020. Ministerstvo o tom informovalo v pátek v rámci aktualizace Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2020 pro druhé pololetí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Článek

Za růstem je především zvýšení schodku letošního státního rozpočtu ze 40 na 500 miliard korun kvůli očekávaným dopadům způsobeným šířením koronaviru.

„K dnešnímu dni bylo úspěšně pokryto již více než 77 procent korunové potřeby financování v letošním roce, čímž si ministerstvo financí vytvořilo dostatečný prostor pro její hladké pokrytí další emisní činností v průběhu druhého pololetí,“ uvedl úřad.

Ze strategie dále vyplývá, že státní dluh by měl na konci letošního roku stoupnout na zhruba 2,12 bilionu korun, tedy 38,7 procenta HDP. Na to již dříve ministerstvo upozornilo při předložení návrhu na zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun.

Slíbili jsme 1150 miliard na záchranu ekonomiky, chlubí se Schillerová. Vyplaceno bylo jen 81

Ekonomika

„Výše státního dluhu na konci roku 2020 bude významně ovlivněna skutečným hospodařením státního rozpočtu. Navzdory očekávanému výraznému meziročnímu nárůstu státního dluhu se však jeho relativní hodnota vyjádřená jako podíl na HDP bude pohybovat stále pod úrovní 41,1 procenta HDP z roku 2013,“ uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo financí letos podle zprávy prodalo korunové státní dluhopisy za 533 miliard korun. Zároveň úřad získal 16,4 miliardy korun převodem peněz z přebytku důchodového systému za loňský rok.

Další potřeba financovat státní dluh ve druhém pololetí bude podle ministerstva záviset na skutečném výsledku hospodaření státního rozpočtu. V korunách zatím zbývá získat podle současného plánu 140,7 miliardy korun. Zároveň bude podle úřadu potřeba v druhém pololetí splatit 15letý dluhopis za 65,6 miliardy korun a šestiletý dluhopis za 24,9 miliardy korun.

Varování rady Babišově vládě: Veřejné finance jsou dlouhodobě neudržitelné

Ekonomika

Ministerstvo financí také zmínilo možnost využití úvěru od Evropské investiční banky a Rozvojové banky Rady Evropy až do jedné miliardy eur.

Materiál dále uvádí, že hrubá emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu bude letos minimálně 480 miliard korun. Původní prosincový plán počítal se 120 miliardami korun. Zároveň by měly pokračovat čtvrtletní emise státních dluhopisů určených občanům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám