Hlavní obsah

Sbohem, kuny. V Chorvatsku se bude platit eurem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb
Aktualizováno

Chorvatsko ve středu udělalo klíčový krok na cestě k tomu, aby od ledna příštího roku mohlo jako svou měnu začít používat euro. Evropská komise dospěla k závěru, že země plní všechna potřebná kritéria a může se za sedm měsíců stát dvacátým členem eurozóny.

Foto: Profimedia.cz

Kuny budou za rok v Chorvatsku k ničemu, země se chystá přejít na euro.

Článek

Chorvatský parlament již potřebný zákon schválil a definitivní slovo budou mít v červenci členské země, jejichž souhlas by měl být spíše formalitou. Dalších šest zemí včetně Česka podle komise plní jen část nutných podmínek na cestě ke společné měně.

„Evropská komise dnes dospěla k závěru, že Chorvatsko je připraveno přijmout euro k 1. lednu 2023, čímž se počet členských států eurozóny zvýší na dvacet,“ uvedla unijní exekutiva ve svém prohlášení.

Aby se mohlo k eurozóně přidat, muselo Chorvatsko splnit kritéria cenové a směnného kurzu, rozpočtového deficitu, veřejného dluhu a dlouhodobých úrokových sazeb.

„Chorvatskou ekonomiku to posílí, prospěch z toho budou mít občané, podniky a celá společnost. Chorvatské přijetí eura posílí také euro samotné,“ prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Spor o ukradenou kunu skončil, Chorvatsko představilo nový návrh eurové mince

Ekonomika

Evropská centrální banka ve svém hodnocení uvedla, že chorvatská ekonomika zůstala dostatečně synchronizovaná se zbytkem eurozóny, přestože její inflace a veřejný dluh prudce vzrostly kvůli následkům pandemie a ruské invaze na Ukrajinu.

Rozšíření eurozóny by měli koncem června v Bruselu podpořit lídři členských zemí a poté definitivně stvrdit zástupci vlád v Radě EU.

K přijetí eura se zavázali i Češi

Chorvatský parlament v polovině května schválil zákon, který zavedení eura od ledna umožní. Již od září začnou v Chorvatsku uvádět ceny jak v dosavadních kunách, tak v eurech. Oběma měnami by mělo jít platit ještě celý příští rok, než zůstane jen ta evropská.

Příprava na vstup do eurozóny: Ceny v Chorvatsku budou v kunách i eurech

Ekonomika

Česko je podle dnes zveřejněné každoroční Konvergenční zprávy mezi zeměmi, které plní jen část kritérií, stejně jako Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko a Švédsko. Všechny země vyjma Rumunska podle komise plní požadavky na stav veřejných financí, Česko spolu se Švédskem a Bulharskem vyhověly také podmínkám dlouhodobých úrokových sazeb. Odpovídající cenovou stabilitu však zajišťuje pouze Švédsko a kritérium směnného kurzu plní jen Bulharsko.

Firmy chtějí euro, ale vláda nepospíchá

Ekonomika

Euro jsou povinny zavést všechny unijní státy, výjimku si vyjednalo jen Dánsko. V současné době eurem platí téměř 340 milionů lidí v 19 členských státech Unie.

Anketa

Chcete, aby Česká republika přijala euro?
Ano, co nejdříve
33,5 %
Ano, ale až na to bude správná chvíle
6 %
Ne, chci korunu
57,7 %
Necítím se kompetentní odpovídat
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18166 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám