Hlavní obsah

Sazka možná prodá některé své firmy

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sazka, která je od pondělí v insolvenčním řízení na popud podnikatele Radovana Vítka, zváží, že se zbaví některých částí, které nesouvisejí s její hlavní činností. V Otázkách Václava Moravce to v neděli připustil předseda hlavního akcionáře Sazky Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavel Kořan.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Podle Kořana má Sazka čtyři dceřiné společnosti. Přesnou konkretizaci dalších podnikatelských aktivit a kapitálových účastí Sazky si však v televizi „takto od boku“, jak dodal, nedokázal vybavit.

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) zopakoval svojí kritiku, že „zakonzervování a posílení starých struktur v ČSTV je velmi nebezpečný jev; ti samí lidé, kteří dovedli Sazku tam, kde je, říkají, že vědí, jak ji z této situace dostat.“

Zároveň přizvukoval Václavovi Moravcovi, jenž Kořánovi opakovaně a důrazně předhazoval, že jednou se akcionářům Sazky hodí, když do věcí vstupuje stát, a jindy ne, a že si z ní funkcionáři udělali de facto své podnikání.

Zvedá mne to ze židle, zdůraznil rozlobeně ministr na adresu ČSTV

Dobeš zdůraznil, že tento stav ho doslova „nadzvedává ze židle,“ ale že může být prakticky jen v roli pozorovatele.

Vyzýval Kořána, aby akcionáři Sazky co nejdříve svolali mimořádnou valnou hromadu, a vysmál se oponování Kořána, že valná hromada byla svolána na 16. dubna a „pan ministr je tam srdečně zván.“

Tento termín je za současné situace kolem Sazky podle Dobeše na milióny světelných let daleko.

Do majetku Sazky patří například vinařství Kolby. „Kořan ve firmě figuruje jako předseda dozorčí rady. Členem představenstva je Aleš Hušák,“ uvedla ČTK. Akciová společnost se základním kapitálem bezmála 80 miliónů korun v roce 2009 dosáhla výnosů 24,2 miliónu korun a zisku 1,68 miliónu Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Insolvence Sazky je nesmysl, tvrdí Hušák

Akciová společnost Sazka není právně ani ekonomicky v insolvenční situaci a případnému návrhu na zahájení insolvenčního řízení se bude bránit všemi právními...

Výběr článků

Načítám