Hlavní obsah

Sarkozy se tvrdě střetl s eurokomisařem pro obchod

Jen co se Francie ujala předsednictví Evropské unie, hned se objevil první spor. Prezident Nicolas Sarkozy se nevídaně ostře opřel do eurokomisaře pro obchod Petera Mendelsona. Obvinil jej, že svou politikou likviduje evropská pracovní místa. Mendelson si napadení nenechal líbit.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Sarkozy komisaře obvinil, že "rozprodává" evropské farmáře ve jménu volného obchodu na základě rozhovorů z Doha, které řeší množství státních dotací pro klíčová odvětví na Západě.

Podle některých odborníků na zemědělství jdou státní dotace na úkor producentů v zemích třetího světa, kteří nejsou schopni Evropě konkurovat. Základem unijní podpory evropským farmářům je tzv. Společná zemědělská politika EU.

Mendelson si na Sarkozyho slova veřejně stěžoval. "Má pozice je podkopána a vyjednávací pozice EU ve světovém obchodě je oslabena, čehož lituji," řekl eurokomisař.

Mendelson podle Sarkozyho přispěl svou zemědělskou strategií k irskému odmítnutí Lisabonské smlouvy v referendu. Mendelson totiž podle Sarkozyho navrhuje, "abychom akceptovali dohodu o krácení celkové produkce farmářů o 20 procent a redukovali zemědělský export o 10 procent," říká Sarkozy.

Francouzský poslanec Jacques Myard označil Mendelsonovy obchodní návrhy za neakceptovatelné. "Potřebujeme bránit naši společnou zemědělskou politiku v zájmu všech Evropanů," postavil se poslanec za svého prezidenta.

Podle Sarkozyho by politika eurokomisaře připravila o místo 100 tisíc zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám