Hlavní obsah

Sanders je v pohledu na volný obchod Trump v bleděmodrém

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritický postoj vůči dohodám o volném obchodu či přístup k uvalování cel ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa by nemusel být cizí ani jeho případnému nástupci v úřadu. Experti upozorňují, že aktuální lídr pole kandidátů Demokratické strany Bernie Sanders má v tomto ohledu blíže k Trumpovi než k některým dalším demokratům, jako jsou Michael Bloomberg či Joe Biden.

Foto: Mike Segar, Reuters

Aktuální lídr pole uchazečů o prezidentskou nominaci Demokratické strany Bernie Sanders (na ilustračním snímku) se podobně jako prezident Donald Trump řadí odpůrcům volného obchodu.

Článek

V souboji o nominaci Demokratické strany pro listopadové prezidentské volby prozatím vede nezávislý senátor Bernie Sanders před bývalým starostou města South Band v Indianě Petem Buttigiegem a bývalým viceprezidentem Joe Bidenem.

Teprve 3. března, na takzvané volební superúterý, do primárek naplno vstoupí i bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg.

Petersonovův institut pro mezinárodní ekonomiku (PIIE) již dříve rozdělil demokratické kandidáty podle postoje k mezinárodnímu obchodu. Jako jednoznačný odpůrce volného obchodu se podle PIIE projevuje Bernie Sanders. Podporuje i Trumpova kontroverzní cla, s výjimkou cel uvalených na EU a Kanadu.

Foto: Pablo Martinez Monsivais, ČTK/AP

Vermontský senátor Bernie Sanders

Sanders také stejně jako Trump patří mezi odpůrce Transpacifického partnerství (TPP). Této dohody o volném obchodu se vedle Japonska, Kanady, Vietnamu, Austrálie nebo Singapuru měly původně účastnit i Spojené státy. Na základě Trumpova rozhodnutí od ní však v roce 2017 odstoupily.

Biden a Bloomberg podporují volný obchod

Naopak mezi zastánce mezinárodního obchodu podle PIEE patří Joe Biden. Projevuje se to například právě v jeho podpoře dohody TPP. Kromě toho podporuje i Severoamerickou dohodu o volném obchodě (NAFTA), jejímiž členy jsou od roku 1994 USA, Kanada a Mexiko.

Prezident Trump tuto dohodu dlouhodobě kritizoval, nakonec si u partnerů vymínil novou verzi dohody, jež by v případě ratifikace měla tu původní nahradit.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus nebo ochranářství jsou termíny, které popisují upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.
Volný obchod
Volný obchod popisuje politiku, která tkví v odstraňování obchodních bariér a dalších restrikcí v mezinárodním obchodu. Patří sem zejména rušení cel či uzavírání nejrůznějších obchodních dohod.

Peta Buttigiega PIIE zařadil mezi kandidáty s nejednoznačným postojem k mezinárodnímu obchodu. Postavil se sice proti Trumpovým clům na dovoz oceli, na druhé straně se však kriticky vyjadřoval o dohodě NAFTA, která podle něj vedla i k výrazným ztrátám pracovních míst.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Bývalý starosta South Bendu Pete Buttigieg

Původní rozdělení kandidátů PIIE zpracoval ještě před ohlášením vstupu Michaela Bloomberga do primárek. „Jsem si celkem jist, že postoj Michaela Bloomberga k mezinárodnímu obchodu je poměrně příznivý, “ uvedl na dotaz Novinek Gary Hufbauer z PIIE.

Foto: Scott Morgan, Reuters

Michael R. Bloomberg při vystoupení v Des Moines

„Můj odhad je, že Bloomberg by v případě zvolení rychle utlumil obchodní válku s Čínou a obnovil by konstruktivní vztah s Mezinárodní obchodní organizací (WTO),“ doplnil.

Trump se netají svým negativním postojem k této organizaci a chce od základu změnit její fungování.

Trump hrozí Česku obchodní válkou. Kvůli digitální dani

Ekonomika

Ostatní členové WTO se obávají, že Trumpovy snahy ochromí schopnost WTO řešit obchodní spory. Podle nejčernějších scénářů by mohlo dojít k rozvratu poválečného systému mezinárodního obchodu a měnových vztahů. WTO společně s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a Světovou bankou patří mezi jeho tři základní pilíře.

Sanders má blíže k Trumpovi

Podle Colina Mortimera, který vede Neoliberal Project při think tanku Progressive Policy Institute (PPI), lze říct, že Sanders má v otázkách mezinárodního obchodu blíže k Trumpovi než ke svým demokratickým konkurentům Bloombergovi a Bidenovi.

„Joe Biden, Michael Bloomberg a Pete Buttigieg všichni dali najevo, že volný obchod podle nich v úhrnu Spojeným státům prospívá,“ uvedl Mortimer na dotaz Novinek.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

S tímto názorem souhlasí i Hufbauer z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku. „Sanders je v jádru stejný jako Trump, možná je ještě o něco větší odpůrce volného obchodu. Ale jeho rétorika vůči ostatním zemím by zřejmě nebyla tak agresivní. Jeho hlavním nepřítelem jsou nadnárodní korporace,“ řekl Novinkám.

Mortimer: Volný obchod USA prospívá

Navzdory své závažnosti se téma obchodní politiky zatím do prezidentské kampaně příliš nepromítá.

„Pro většinu amerických voličů je nejdůležitějším tématem domácí ekonomika, a té se stále ještě dobře daří navzdory Trumpovým protekcionistickým impulsům,” komentuje dosavadní průběh kampaně vedoucí katedry severoamerických studií na FSV UK Kryštof Kozák.

„Demokraté se v primárkách soustřeďují na sociální témata, především na zdravotnictví, které je prioritou pro jejich segment voličů,” doplnil.

Colin Mortimer by si přál, aby se Demokratická strana postavila na stranu volného obchodu. „Fakta jednoznačně ukazují, že volný obchod je pro Spojené státy výrazně pozitivní. PIIE odhaduje, že díky volnému obchodu americká ekonomika získala 2,1 bilionu dolarů (48,7 miliard Kč) navíc, respektive že HDP na hlavu je o 7014 dolarů (162 tisíc Kč) na hlavu vyšší,“ sdělil Novinkám.

Trump svými cly potrestal hlavně Američany, ukázala studie

Ekonomika

Volný obchod podle něj prospívá nejen Američanům, ale i obyvatelům ostatních zemí. „Ale myslím si, že pokud mají být demokraté populární mezi voliči, měli by zároveň uznat, že někteří lidé na volném obchodu tratí, a vytvořit pro ně sociální programy, které zajistí, aby nezaostávali,“ dodal Mortimer.

Posun v tradičních amerických postojích

Hufbauer se domnívá, že postoj budoucího nominanta Demokratické strany k tomuto tématu je zásadní.

„Ohromně to ovlivní budoucí vývoj americké obchodní politiky v příštích čtyřech letech. V případě, že bude nominován odpůrce mezinárodního obchodu, zůstane její trend stejný jako v posledních čtyřech letech, ať už bude Trump znovuzvolen či nikoliv,“ uzavřel.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

Podobně případný souboj mezi Trumpem a Sandersem vidí i Kryštof Kozák, který zároveň upozornil, že trend v posledních čtyřech letech znamená odklon od tradiční americké obchodní politiky.

„Znamenalo by to velký posun v tradičních amerických postojích, kdy Spojené státy dlouhodobě prosazovaly volnější světový obchod,” uvedl.

„Světová ekonomika je nicméně natolik provázaná, že je velmi těžké probíhající integraci zvrátit. To se ukazuje například na nové dohodě s Mexikem a Kanadou, která vzájemný obchod zásadněji neomezuje. Vyhrocenou obchodní válku s Čínou se též podařilo prozatím zažehnat, neboť i Trump si uvědomuje, jak moc by obě strany ve výsledku mohla poškodit,” uzavřel Kozák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám