Hlavní obsah

Ruzyňským letištěm loni prošlo o 80 procent cestujících méně

Novinky, Bohumír Žídek

Globální pandemie nemoci covid-19 v loňském roce uvrhla letectví do krize. Projevilo se to i na pražském letišti Václava Havla. To odbavilo 3 665 871 cestujících, což představuje meziroční pokles o 79 procent.

Foto: Novinky

Letiště zpřísnilo bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru.

Článek

V lednu a únoru loňského roku se z Prahy létalo na přímých linkách do celkem 111 míst po celém světě. V následujících měsících už byla nabídka destinací omezená a měnila se v závislosti na epidemiologické situaci.

Podle provozních výsledků se za uplynulý rok na pražském letišti uskutečnilo 54 163 vzletů a přistání. Oproti roku 2019 jejich počet klesl o 65 procent.

Nejrušnějším měsícem pro letiště byl leden, kdy se ještě v plné síle nestačila projevit globální pandemie. Celkem v lednu letiště odbavilo 1 051 028 cestujících.

Nejvíce lidí prošlo branami hned v pátek 3. ledna 2020, kdy služeb letiště využilo 49 387 lidí.

Díky zlepšení situace a částečnému rozvolnění opatření se počet cestujících zvýšil v létě. V červenci a srpnu tak Letiště Praha odbavilo zhruba 600 tisíc cestujících.

Incident na Ruzyni: Přistávajícímu boeingu vjelo na dráhu jiné letadlo

Domácí

„Letiště má připravenou strategii k podpoře co nejrychlejšího návratu leteckých spojení z Prahy. Jedná se primárně o podporu poptávky, na základě které se letecké společnosti rozhodují o obnovení provozu svých linek,“ uvedl předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.

„Ohledně obnovených i nových leteckých spojení jednáme s dopravci, kterým mimo jiné poskytujeme aktuální informace o vývoji na českém trhu. Rozšířili jsme také incentivní program s cílem motivovat dopravce k obnovení linek a přijali jsme celou řadu opatření v rámci ochrany zdraví, tak abychom zajistili bezpečnost zaměstnanců i cestujících a obnovili jejich důvěru v létání,“ dodal.

Vzhledem k poptávce je podle něj prioritou obnovení leteckých spojení do hlavních evropských destinací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám