Hlavní obsah

Růst světové ekonomiky se příští rok kvůli drahé ropě zpomalí

Novinky, ČTK, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje, že kvůli vysokým cenám ropy poroste světová ekonomika příští rok o čtyři procenta, ještě v září přitom MMF čekal, že růst bude 4,3 procenta. Ceny ropy po týdnech poklesu začaly v pondělí opět stoupat.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Článek

"MMF snížil odhad kvůli cenám ropy a také kvůli vysokému schodku rozpočtu v USA, hlavní výzva setkání MMF proto byla, aby USA deficit snížily," řekl po setkání ministrů financí a šéfů centrálních bank v Berlíně náměstek německého ministra financí Caio Koch-Weser.

Schodek rozpočtu USA dosáhl podle MMF na konci září 412 miliard dolarů, což je pro USA, která má většinou přebytkový rozpočet, rekordní suma. Země má navíc obavy, že asijské státy ztratí zájem o financování amerických dluhopisů kvůli klesajícímu kurzu dolaru.

Ropa se opět vydala nahoru

Světové ceny ropy poté, co na konci října dosáhly historických maxim kolem 55 dolarů za barel v posledních týdnech klesly. V pondělí ale opět vystřelily nahoru. Americká lehká ropa West Texas Intermediate se na asijských trzích prodává za zhruba 49,40 dolarů za barel, zatímco před několika dny byla na 45,90 dolaru. Severomořský Brent se pohybuje kolem 45,40 dolarů, což je asi šest dolarů pod historickým maximem.

Trh se v minulých týdnech přestal obávat nedostatečných zásob paliv pro zimní měsíce. Ropné zásoby v USA jsou sice vyšší než loni, zásoby topného oleje jsou ale o 16 procent nižší než loni. A ten je pro zimní období klíčový. "Pokud se teplota udrží pod normálem, budeme muset začít dovážet, a nezdá se, že by Evropa měla výrazné přebytky na export," řekl analytik finančního ústavu Mitsubishi Tony Nunan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám