Hlavní obsah

Růst ekonomiky EU zpomalil

• Aktualizováno

Růst ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie ve druhém čtvrtletí zpomalil shodně na 0,2 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který ve středu zveřejnil Eurostat. V prvním kvartálu činil hospodářský růst v zemích eurozóny 0,4 procenta a v celé EU 0,5 procenta.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve druhém čtvrtletí zvýšil o 1,1 procenta. Jeho růst tak zvolnil z 1,2 procenta v prvním kvartálu. V celé EU meziroční růst zpomalil z 1,6 procenta na 1,3 procenta.

Pro srovnání, český hrubý domácí produkt (HDP) podle posledních dostupných dat v prvním čtvrtletí roku meziročně vzrostl o 2,8 procenta.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka za zpomalením evropské ekonomiky stojí  především slabý export a pomalejší investice firemního sektoru.

„Nejistota, kterou s sebou přináší zpomalení Číny, strach z brexitu, obchodních válek nebo zelené tažení proti automobilkám se dříve nebo později musí na celkových číslech eurozóny projevit. Zvlášť když vezmeme v úvahu, jak významný je třeba podíl automobilového průmyslu v největších evropských ekonomikách, a to nejenom ten přímý, ale i nepřímý v navazujících odvětvích a oborech,” komentoval Dufek.

Vývoj mezičtvrtletních údajů o růstu HDP podle Eurostatu:

„Cyklické zpomalení, které eurozóna zažívá, umocňují dlouhodobé strukturální problémy, které si každá země bude muset odpracovat sama. Itálií balancující na hranici recese počínaje, exportně orientovaným Německem konče,” dodal ekonom. Očekává, že Evropská centrální banka přistoupí k dalšímu uvolňování měnové politiky na podporu růstu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zpomalilo na 1,1 procenta z červnové hodnoty 1,3 procenta. Inflace se tak dostala nejníže za téměř rok a půl a ještě více se vzdálila cílové úrovni Evropské centrální banky (ECB). V Česku se nyní inflace pohybuje kolem 2,7 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám