Hlavní obsah

Růst cen nemovitostí v Česku začal zpomalovat

Novinky, bož

Ceny domů a bytů v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostly meziročně o 7,7 procenta. Ještě v loňském prvním čtvrtletí to přitom bylo 8,4 procenta. Růst cen tak mírně zpomaluje. Vyplynulo to z dat, jež v úterý zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V devíti z 28 zemí rostou ceny rychleji než u nás.

Foto: Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V celé Evropské unii se ceny průměrně zvýšily o 4,7 procenta, o rok dříve to bylo o 4,5 procenta. Na rozdíl od Česka tak růst v celé osmadvacítce momentálně zrychluje.

Důvodů, proč růst cen začal zpomalovat, je podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy více.

„Zaprvé, Češi se obávají, že ceny nemovitostí jsou až příliš vyšponované, ba nafouklé, a nechtějí se spálit koupí za nevýhodně vysoké ceny. To znejisťuje a ochlazuje stranu poptávky,” uvedl.

„Zadruhé, dochází k růstu hypotečních sazeb. Průměrná výše hypoteční sazby na přelomu roku dosáhne tří procent. Dražší hypotéky odrazují mnohé Čechy od pořízení nemovitosti, což rovněž tlumí cenovou dynamiku,” domnívá se Kovanda.

Třetí důvod vidí ekonom v regulatorních opatřeních České národní banky (ČNB). „Od října ČNB dále omezí poskytování hypoték, protože komerčním bankám doporučí zohledňovat také výši příjmu žadatele,” připomněl ekonom. Ceny nemovitostí však podle něj letos i nadále porostou, jen pomaleji než v loňském roce.

Nejvíce zdražují nemovitosti v Lotyšsku

Nejvíce meziročně zdražily nemovitosti v Lotyšsku, o 13,7 procenta, ve Slovinsku o 13,4 procenta a v Irsku o 12,3 procenta. Nejméně zdražily ve Francii, o 3,4 procenta, a v Belgii, o 2,5 procenta.

Ve Finsku, Švédsku a Itálii dochází dokonce k mírnému zlevňování, v prvním případě o 0,1 procenta, ve zbylých dvou dokonce o 0,4 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám