Hlavní obsah

Růst britské ekonomiky se v lednu nečekaně zastavil

Britská ekonomika v lednu nečekaně zastavila růst, zatímco v prosinci se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,3 procenta. Analytici přitom očekávali, že ekonomika přidá 0,2 procenta.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Stagnaci britské hospodářství ale vykázalo i v uplynulých třech měsících do konce ledna, oznámil ve středu britský statistický úřad. Je to už třetí měsíc po sobě, kdy tříměsíční údaj nevzrostl, což je nejdéle od finanční krize v roce 2009, upozornila agentura Bloomberg.

Nejnovější makroekonomické údaje tak nepotvrzují předchozí známky ekonomického oživení po drtivém volebním vítězství současného premiéra Borise Johnsona. Nejsou v nich také zatím patrné dopady šíření epidemie nového koronaviru.

Centrální banka snížila sazby

Jen mírný růst zaznamenala v lednu výroba a služby, pokles vykázalo stavebnictví. Služby, které tvoří největší část ostrovní ekonomiky, nerostly ani v posledních třech měsících. Ztráty v tomto období vykázal maloobchodní a telekomunikační sektor.

Johnsonova vláda plánuje razantně omezit příliv levné pracovní síly z Evropy

Evropa

Aby ekonomické dopady nákazy koronavirem zmírnila, zareagovala ve středu britská centrální banka ještě před zveřejněním dat o HDP a nečekaně snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 0,25 procenta. Sazba je teď dokonce níže, než byla po minulé finanční krizi před více než deseti lety.

Očekává se, že další opatření na podporu ekonomiky oznámí britská vláda. Podle agentury Bloomberg sníží odhad letošního ekonomického růstu. Bloomberg se domnívá, že pokud se virus bude dál šířit, HDP Británie letos klesne. Loni britská ekonomika o 1,4 procenta vzrostla.

Reklama

Související témata:

Související články

Analytici: Rozchod s EU víc poškodí Británii

Již teď je jisté, že na rozluce prodělají obě strany. Otázka je jen, jak velké ztráty brexit nakonec způsobí. Podle mínění většiny analytiků však odchod z EU...

Výběr článků

Načítám